Dragan Čović: Zašto nisam prisustvovao inauguraciji u Predsjedništvu BiH

Vijesti 27. nov 201814:43 > 14:49
N1

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović kazao je danas ''svatko ima pravo tumačiti kako želi'', ali da je njegova privatna stvar je gdje će otići komentarišući činjenicu da se nije pojavio na inauguraciji novog saziva Predsjedništva BiH.

”'Imam jasan stav prema legitimnosti predstavljanja, tako ću se odnositi ubuduće”, dodao je on.

Potom je kazao da je u HNS-u određen tim koji će se baviti aktivnostima na izmjeni Izbornog zakona.

”Odredili smo jedan tim da pripremi te dokumente, traj isti odbor pripremit će naredni HNS, vjerujemo da ova dinamika koju imamo daje nam za pravo da možemo nastaviti razgovarati sa svima”, rekao je Čović.

Čoviću je komentarisao i predstojeću sjednicu CIK-a koju su mnogi okarakterisali ”ključnom”.

”Nismo naivni, ako je neko želio izabrati hrvatskog člana Predjedništva, uvjereni smo da će htjeti dalje. Da li će Središnje izborno povjerenstvo uraditi to nagađamo, odluku Ustavnog suda može provesti samo zakonodavac. Kakogod bude odluka te ili neke druge institucije, treba očekivati posljedice, moguće žalbe. Pritisaka ima bezbroj i oni se više ne skrivaju. Ako smo mi jedinstveni kao danas, naše predstavnike ne može niko eliminirati”, potcrtao je on.

O mogućim partnerima u vlasti…

Sasvim je svjedno je li to jedan, drugi ili treći bošnjački blok. To su partneri, ništa više od toga. To nije koalicija. Prva točka će biti Izborni zakon, svi oni kojima je to prihvatljivo’, poentirao je on.

Podsjećamo, u Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HNS-a BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.