Hoće li snijeg ponovo iznenaditi nadležne službe?

Vijesti 27. nov 201818:06 > 18:08
Ilustracija

Meteorolozi su za danas najavili prvi snijeg uz osjetan pad temperatura. Snijeg još uvijek nije pao. A mi smo provjerili, da li će i ove godine iznenaditi. Iz KJKP Rad kažu, da su spremni već odavno.

Zimska služba JKP Rad je već odavno spremna kažu nam. 56 vozila, 3.000 tona industrijske soli, te 1.500 tona frakcije.

“Svakako mi ćemo da čistimo prema prioritetima koji su određeni u dogovoru sa investitorima sa kojima imamo potpisane ugovore to je održavanje ulica od općinskog značaja u četiri gradske općine te direkcijom za ceste za održavanje ulica od kantonalnog značaja u četiri gradske općine”, kaže Mirza Ramić, portparol KJKP “RAD”.

Iz Rada ističu kako su putevi razvrstani u odnosu na kategoriju, gustoću i strukturu saobraćaja i da se čiste u odnosu da li su priotitet jedan, dva, tri, ili četiri. Npr. kod puteva sa prioritetom 1 prohodnost mora biti obezbjeđena u roku od 5 sati od prestanka padavina u nizinskom, odnosno 8 sati u planinskom području. Apeluju i na građane da čiste ispred svojih domova, ali i snijeg i ledenice sa krovova.

“Da vode računa gdje parkiraju svoja vozila kako bi zimske službe mogle da obavljaju nesmetano svoje obaveze odnosno poslove i isto tako da voze oprezno.”

Isti apel i iz Hitne pomoći, kažu da savjesni građani itekako mogu pomoći i Hitnoj službi da štro prije stigne na intervenciju. A sa zimom i snijegom dolaze i virusi. U Hitnoj pomoći u Sarajevu kažu kako je trenutno broj pacijenata uobičajen, u prosjeku od 400 do 450 u toku 24 sata.

“Da kažem da je povećan broj zbog nekih viroza ne mogu reći to sad još uvijek nije ono što mislim da gledatelji znaju to je vakcinacija od sezonske gripe , bilo bi jako dobro da ljudi koji su hronični pacijenti dijabetičari koji imaju hronične opstruktivne bolesti srcani bolesnici da se vakcinišu jer to im je veliki benefit”, kaže dr. Tihomir Bera iz Hitne pomoći Sarajevo.

Vremenu također prilagoditi ishranu i odjeću ali i temperaturu u prostorijama. I nije čudo snijeg u novembru , ali čudno jeste što svake godine čujemo rečenicu snijeg nas je iznenadio. I u zimskoj službi “Rada” ali i hitnoj pomoći apeluju na građane da budu odgovorni odnosno da ne onemogućajavaju nesavjesnim ponasanjem nesmetan rad službama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVOna ovom linku.