Šepić za N1: Pitanje koje SDA mora sama sebi postaviti

Vijesti 28. nov 201808:15 > 08:17
N1

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić kazao je za N1 da bi se Stranka demokratske akcije trebala zapitati zašto niko neće s njima u vlast. On je u Novom danu poručio je da za Bosnu i Hercegovinu ''prevažno'' da nove politike dobiju šansu.

”Stranka koja ima najveći broj glasova, mora sama sebe zapitati – kako je moguće izgubiti sve partnere? NIje problem u drugim, nije krivo ogledalo što je ružna slika. Morate sebi odgovoriti na pitanje zašto se to dešava. Mislim da je za državu prevažno da se pokaže, da nova vrsta politika dobije šansu, da pokaže da može biti drugačije. Ja sam siguran da može”, poručio je on.

O ”pokušaju blokada” u Federalnom parlamentu jučer, Šepić je rekao da stranke koje su napustile sjednice, više nemaju kapacitet da blokiraju procese.

”Oni nemaju više tu vrstu kapaciteta da blokiraju procese, njihovo ponašanje govori da oni nemaju tu vrstu kulture. Ponekad to treba raditi neko drugi, ta vrsta nervoze koja je bila očita povodom konstituirajuće sjednice, će trajati neko vrijeme. Jedan od partnera koji će činiti parlamentarnu većinu će vjerovatno činiti neko od ovih stranaka koje su jučer napustile. Morat će se naučiti na to da neko vrijeme budu u opoziciji. Mislim da je za velike stranke važno da odu u opoziciju i na neki način se refreširaju, da dobiju novu vrstu energije. Znam kakvo je stanje generalno u SDA. Tu nedostaje kapaciteta, vizije. Kad odu u opoziciju morat će početi razmišljati o tome. Smjena vlasti je nešto što je neophodno i dobro za društvo”, rekao je Šepić za N1.

Nikad se neke političke stranke neće pomiriti s time da ne budu u vlasti, dodao je.

‘One na takav način mogu politički živjeti. Oni će učiniti sve da budu dio vlasti, a s druge strane, bez obzira na rezultat, način na koji su urađeni izbori je jako kompromitovan. Jedan od razloga zbog kojih ja učestvujem u formiranju novih parlamentarnih većina je da u prvom dijelu novog mandata dobijemo novi izborni zakon i transparentnost izbornog procesa”, naglasio je on.

O Centralnoj izbornoj komisiji i predstojećim važnim odlukama koje treba donijeti.

”Od Centralne izborne komisije očekujem da djeluje u skladu sa zakonima ove zemlje. Mislim da ta tema, ta dilema o kojem popisu ćemo pričati, nije politička tema već pravno pitanje. Ustav Federacije je to jasno definisao. Oko ovog pitanja, ni Ustavni sud se ne bi mogao dugo držati po strani”, potcrtao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.