Skaka najavio izgradnju Muzeja Ars Aevi

Vijesti 28. nov 201815:19 > 15:23
N1

U Sarajevu je donesena odluka kojom se omogućava početak izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, koju je odobrilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

“Vijećnici su podržali moj prijedlog o izmjeni regulacionog plana čime se parcela na kojoj će se graditi muzej izuzima od zabrane gradnje. Grad Sarajevo je ovom odlukom korak bliže realizaciji jednog od najvećih kulturnih projekata u poslijeratnoj BiH”, napisao je Skaka na Facebooku.

“Ova Gradska uprava je potpuno propali projekt izgradnje Muzeja Ars Aevi oživjela. Ovime smo učinili važan korak ka samom početku izgradnje Muzeja. Vjerujem da ćemo do kraja mandata ove administracije imati izgrađen Muzej savremene umjetnosti na ponos svih građana Sarajeva i BiH”, poručio je Skaka.

Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi nastao je 1992. godine, a osnovala ga je grupa entuzijasta predvođena Enverom Hadžiomerspahićem.

Svjetski umjetnici su donirali djela i omogućili stvaranje zbrike Muzeja.

Jedinstvena kolekcija Ars Aevi, sastavljena od oko 150 djela koja su donirali neki od najpoznatijih domaćih i međunarodnih umjetnika u Sarajevo je stigla 1999. godine.

Kompletan post gradonačelnika Abdulaha Skake pogledajte u prilogu.

 N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.