Rukovodstvo Skupštine KS formirano, slijedi izbor ministara i premijera

Vijesti 28. nov 201816:23 > 16:27
FENA/Almir Razić

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo je održan danas. Izabrano je novo skupštinsko rukovodstvo. Za predsjedavajućeg je dogovorom četiri kandidata podržanih od strane Skupštine imenovan Elmedin Konaković, a već su stigla i prva mandatna obećanja. Posljednji put tokom intoniranja je svoj glas pustila Ana Babić.

Mjesto Ane Babić, dosadašnje predsjedavajuće Skupštine, je zauzeo Elmedin Konaković, ali ovo imenovanje nije došlo s pjesmom. Dilema je, ko koga bira.

“Stvar je tu kristalno jasna. Ne mogu ja biti protiv nekoga koga je klub ostalih predložio u rukovodstvo”, rekao je Mahir Dević zastupnik Stranke demokratske akcije.

“Mogli su određivati klubu Srba, klubu Hrvata, klubu ostalih – ko će biti u rukovodstvu Skupštine”, mišljenja je Aljoša Čampara, također zastupnik Stranke demokratske akcije.

Osim rasprave, skupštinsku sjednicu su obilježili pjesme i pauze i to ukupno tri sata u dva sata sjednice.  Poslije pauze odlučeno je da svi biraju svima – 22 zastupnika su podržali kandidate ispred klubova naroda, a četiri kandidata se, poslije još jedne pauze dogovorili da će Konakovića mijenjati Danijela Kristić iz Naroda i pravde iz reda Hrvata, Smiljana Viteškić iz Stranke demokratske akcije iz reda Srba, te Vibor Handžić iz Naše stranke iz reda ostalih.

“Mi ćemo, kao što smo jutros kratko razgovarali, učiniti sve da se ne vide nikakve političke razlike, da ništa od naših stavova personalnih ne utiče na ono što je bitno – a to su upravo reformski zakon i procedure. Da vladu na neki način tjeramo jer je to posao zakonodavnog organa, da ispuni sve što smo u predizbornim kampanjama obećali, da ljudi vide promjene”, istakao je Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine iz Naroda i pravde.

Prioriteti za naredne četiri godine su kratki i ne baš jasni.

“Prioriteti će biti da sve funkcioniše onako kako treba da funkcioniše”, kratko je poručio Vibor Handžić, dopredsjedavajući Skupštine iz Naše stranke.

Kome će biti do pjesme, moglo bi biti poznato već za 12 dana. Tada bi se trebalo odlučivati i ko je mandatar za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo. Edin Forto iz Naše stranke se spominjao kao kandidat, a on kaže da će se sve znati 10. decembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.