Burnih osam dana novog Predsjedništva BiH

Vijesti 28. nov 201817:45 > 17:50
Anadolija

Novi saziv Predsjedništva BiH već na početku mandata puni novinske stupce. Ali, ne zbog sloge, nego zbog neslaganja oko postupaka pojedinih članova kolektivnog šefa države. Zastava, pismo Trumpu, ko će čuvati Dodika - teme su koje su izazvale tenzije. Hoće li burni početak mandata uplivati u mirnije vode, ili ćemo gledati još disonantnih tonova?

Zastava Republike Srpske u zgradi Predsjedništva. Dodikov kabinet je postavio, a ko ju je uklonio?

“Gospodin Šefik ide s lijeve strane, ali kada se ugase svijetla, a ja idem s desne. Pa onda ko prije stigne do te zastave da je sklonimo”, kazao je Željko Komšić.

Bar kada je riječ o otvorenim pitanjima koja opterećuju početak mandata jasno je da je odnos 2:1, Komšić i Džaferović naspram Dodika.

Postavljanje i uklanjanje zastave Republike Srpske, Dodikovo pismo Donaldu Trumpu, pitanje ko će osiguravati predsjedatelja Predsjedništva, Poslovnik o radu kolektivnog šefa države, ukidanje ili ne OHR-a – samo su neka od vidnih neslaganja u tročlanom Predsjedništvu.

“Što se mene tiče, mandat je počeo vrlo mirno i vrlo normalno. Nisam ja provocirao ovu situaciju od prije nekoliko dana, nego su to uradili drugi”, kazao je Džaferović.

Nova polemika javila se nakon inzistiranja da Milorada Dodika čuvaju policajci MUP-a Republike Srpske.

“Već ste čuli izjave gospodina Dodika da bez svog obezbjeđenja neće ući u Predsjedništvo, što može izazvati probleme u funkcionisanju Predsjedništva. Gospodin Dodik nije naivan čovjek da svoju bezbjednost prepusti ljudima koje nikad nije vidio”, kazao je Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela pisali Dodiku, tvrdeći da samo oni imaju zakonsko pravo da čuvaju člana državnog Predsjedništva.

“Ne postoji mogućnost da druga policijska agencija vrši neposredno osiguranje članova Predsjedništva BiH”, navode iz DKPT.

Zakon jasno kaže koje su nadležnosti Direkcije:

Organiziranje i provođenje fiziĉke i tehniĉke zaštite lica i objekata organa BiH i diplomatsko-konzularnih organa koji se posebno štite u skladu s odgovarajućim zakonima, međunarodnim obavezama i drugim propisima koje donosi Vijeće ministara BiH”.

Komšić i Džaferović na jednoj i Dodik na drugoj strani, različito tumače i šta znači provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Milorad Dodik bi da ukine OHR, postavljen Aneksom 10 Sporazuma, dok Džaferović poziva na poštivanje Dejtona u cjelini.

Neslaganja je mnogo, ali postoje trenuci kada se aktualni članovi Predsjedništva okrenu stvarnim problemima građana i jačanju privrede, ali takve izjave ostanu u sjeni postupaka, koji izazivaju stalne sukobe.

“Zato ću predložiti niz mjera koje će ići zatim da se zaštiti proizvodđnja u BiH, onako kako je to i u drugim zemljama”, kazao je Dodik.

“Naravno da ću se ja složiti sa svakom mjerom koja znači napredak ove zemlje, i kada je u pitanju ekonomija i evropski put. Ali to se ne radi povlačeći ovakvim potezom kakav je danas povučen”, poručio je Džaferović.

A stalne tenzije su za pojedine političare poželjne, smatraju analitičari.

Da uvijek treba živjeti u ambijentu krize, i uvijek smo u ambijentu toplo-hladno. Konačno bi i političari morali shvatiti da se moraju biše okrenuti interesima građana, a ne da živimo u kriznoj situaciji, pa tako i naši životni postaju kriza”, kaže Vehid Šehić.

Prva sjednica Predsjedništva još nije održana. Nije poznato ni da li će se članovi Predsjedništva uspjeti usaglasiti oko dnevnog reda, te da li će njime dominirati stvarni problemi građana ili teme za koje je unaprijed poznato da nema koncenzusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVOna ovom linku.