Mostar u znaku filmskog festivala

N1

Projekcijom dugometražnog filma "Sam samcat" Mostarca Bobe Jelčića otvoreno je dvanaesto izdanje Mostar film festivala koji će trajati do 3. decembra.

Festival filmske glume ove godine donosi 27 filmskih ostvarenja, koja će se predstaviti kroz takmičarski, studentski i dokumentarni program, porodični vikend i retrospektivu.

Svi posjetioci moći će učestvovati i u različitim radionicama, filmskim razgovorima s regionalnim autorima, ali i uz zabavni i muzički program.

Dvanaesto izdanje Mostar film festivala otvorilo je sedmicu vrhunskih filmskih ostvarenja. U takmičarskom programu bit će prikazano 13 filmova u kojima će stručni žiri birati najbolje muške, ženske i sporedne uloge, te najboljeg debitanta.

“Imat ćemo ove godine svjetsku premijeru bh. filma koji se zove “Duran” reditelja Faruka Sokolovića, tu je još zanimljivih naslova iz Hrvatske kao što je “Osmi povjerenik”, “Za dobra stara vremena”, “Agape”, i imamo studentski, dječiji program, imamo tu film “Zlogonje” koji nam dolazi iz Srbije”, kazao je Slaven Knezović, direktor MOFF-a.

Biće prikazana filmska ostvarenja iz svih zemalja regije od Slovenije, preko Hrvatske i Srbije, do BiH, Bugarske i Makedonije. Filmovi će biti predstavljeni kroz četiri programa.

“Ja se nadam da ćemo ove godine imati najbolji izbor glumačkih ostvarenja, ove godine od Slovenije do Bugarske plus Ex Yu, tako da se nadam da će publika moći uživati u glumačkim kreacijama glumaca, glumaca kojih poznajemo, nekih novih svježih lica i da ćemo moći uživati u ovom festivalu koji se Bogu hvala uspio održati evo već 16 godina”, istakao je Miro Barnjak, predsjednik žirija.

Festival se odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, a podržale su ga brojne javne institucije zahvaljujući kojima festival nastavlja razvijati se i prerastati u tradiciju.

“Očekujemo veliku posjećenost kakva je bila i dosad i kako festival raste iz godine u godinu, mi se nadamo da ćemo s godinama i mi sazrijeti i biti kao što su ovi malo veći festivali iz regije. Da ćemo doseći tu razinu i donijeti Mostaru nešto novo”, naglasila je Monika Ćubela, PR MOFF-a.

Festival će zatvoriti film “Mate i Jure”, režisera Luke Mamuze, a najboljim glumcima, debitantima i fimskim ekipama bit će dodijeljene nagrade “Stablo ljubavi“, replika čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.