Kakva je uloga Hrvatske na putu BiH ka NATO-u?

Vijesti 28. nov 201818:42 > 18:43
N1

Aktivnosti u okviru sistema odbrane BiH u posljednjih nekoliko godina fokusirane su na implementaciju „Pregleda odbrane“ kao strateškog dokumenta, koji čeka aktivaciju MAP-a. NATO ali i evropski put BiH posljednjih dana glavna su tema sastanaka lidera susjedne Hrvatske sa svjetskim zvaničnicima i u Briselu i u Zagrebu, prema hrvatskim medijima.

Iz Evropske unije i iz NATO-a stižu poruke koje se ne slažu sa hrvatskim zahtjevima.

Generalni sekretar NATO-a je tokom nedavne posjete Zagrebu poslao jednu prilično umirujuću poruku Bosni i Hercegovini.

“Razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji u regionu, uključujući izbore u Bosni i Hercegovini i o izazovima koje vidimo u svim dijelovima regiona. To uključuje i Kosovo i Bivšu jugoslovensku republiku Makedoniju. NATO ostaje u potpunosti posvećen stabilnosti i sigurnosti u ovom regionu. I ja se nadam da će Hrvatska nastaviti igrati konstruktivnu ulogu”, kazao je Stoltenberg.

Međutim čini se da je saborski zastupnik Miroslav Tuđman tražio da se zbog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo uspori put BiH u NATO.

“Mogu reći kako NATO ozbiljno prati tu situaciju i to će ostati stalna tema dok se ne riješi na zadovoljavajući način. BiH je postala točka ulaska ilegalnih migranata u EU i međunarodna zajednica očekuje da BiH riješi unutarnje probleme, osobito pitanje jednakopravnosti naroda, kako bi država funkcionirala u cijelosti i mogla odgovoriti na izazove koji su pred njom”, istakao je Tuđman.

Bolji poznavaoci prilika nisu iznenađeni ovakvim potezima Zagreba.

“Vrlo čudan odnos naših susjeda koji non-stop za javnost kažu da su naši najbolji pregovarači, da su za potpune integracije Bosne i Hercegovine, a sve čine da to ne bude tako. Od evroparlamentaraca, pa evo do Miroslava Tuđmana pa i do predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović”, kazao je Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH.

Ministrica odbrane Marina Pendeš na naše pitanje da prokomentariše hrvatske stavove nije dala konkretan odgovor.

“Ja inače generalno ne komentiram bilo kakve izjave. Ja govorim o onom što mi radimo kao Ministarstvo odbrane i nadležne institucije iz svog segmenta kad je u pitanju približavanje Bosne i Hercegovine. Kad govorimo o MAP-u, kad govorimo o prvom godišnjem nacionalnom programu, ja očekujem da će partneri pa tako i Republika Hrvatska kao članica NATO-a koja je dosada intenzivno radila i pomagala Bosni i Hercegovini kako bi se aktivirao MAP na tome i dalje predano raditi”, kazala je Pendeš.

Kao što je to već potvrđeno za N1 u sjedištu NATO ministri vanjskih poslova članica će se iduće sedmice sastati sa evropskom šeficom diplomatije Federicom Mogherini kako bi raspravili situaciju u regionu, a dio nje će se odnositi i na Bosnu i Hercegovinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.