Formiranje Federalnog parlamenta: Kakav rasplet nas očekuje?

Vijesti 28. nov 201818:57 > 18:57
N1

Dan nakon sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, izbor predsjedavajućeg za neke stranke legalan, za neke ne. Naredna instanca mogla bi biti Ustavni sud. Dva potpredsjedavajuća biće izabrana, nakon što dobijemo parlamentarne većine u oba doma.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je bio jasan. Kaže da je prekršen poslovnik Predstavničkog doma u slučaju izbora Elvira Karajbića. Stranka će se žaliti.

“Mi smatramo da je on urađen protivno statutu, postojećim propisima. Da je trebalo izabrati i dva potpredsjedavajuća u paketu, zbog čega ćemo ovu stvar vrlo vjerovatno problematizirati i na Ustavnom sudu”, upozorio je Bakir Izetbegović

Nešto ranije iz SDP-a su ponovili, novi predsjedavajući Predstavničkog doma izglasan je na prijedlog tri kluba poslanika sa 52 glasa sukladno poslovniku doma. Na sličan način prije četiri godine izabran je Edin Mušić, odnosno predsjedavajući i dva dopredsjedavajuća nisu ponuđeni u paketu.

“Nama je bio osnovni cilj da izbacimo glavnog opstruktora s pozicije predsjedavajućeg, jer opstruira procese. Mi namjerno nismo htjeli da idemo sa dopredsjedavajućima, dogovorili smo se dok se ne formira parlamentarna većina. Sada imamo predsjedavajućeg koji će poštivati procedure”. kaže Damir Mašić iz SDP-a.

U članu 38. Poslovnika Predstavničkog doma Federalnog parlamenta navodi se da prijedlog za izbor predsjedavajućeg i dva potpredsjedavajuća podnose klubovi poslanika. Dodatnih pojašnjenja nema

Već naredne sedmice mogao bi biti održan nastavak konstititurajuće sjednice, no malo je izvjesno da će rukovodstvo doma biti kompletirano. Najavljeni su razgovori sa predstavnicima starnaka, no malo je vjerovatno da će se sastanku odazvati SDA, ali i HDZ za koje je takođe upitan izbor novog predsjedavajućeg PD FBiH

“Zašto potreba da se izabere Elvir Karajbić iz SDP-a kada nema parlamentarne većine. Jučer su se zbrojili građani i izabrali predsjedavajućeg bez potpredsjednika iz hrvatskog i srpskog naroda što pokazuje to jasno građansko opredjeljenje suprotno Ustavu BiH na djelu”, tvrdi Marinko Čavara iz HDZ-a BiH.

U SDP-u su potvrdili i da čekaju formiranje Dom naroda, ili konkretnije odgovor hoće li HDZ BiH biti u poziciji ili opoziciji. Ako SDP, DF i Naša stranka osvoje šest mandata u klubu Hrvata, HDZ bi se mogla naći u opoziciji. No u slučaju da u tome ne uspiju, HDZ će biti u vlasti, a to pretpostavlja da bi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federalnog parlamenta mogao biti Hrvat iz HDZ-a. Da li je moguća partnerstvo s ovom strankom u SDP-u odgovaraju.

“Nismo razgovarali sa HDZ-om, niti razmatramo nivo Federacije. Što se tiče izvršne vlasti, dok ne vidimo omjer snaga kakav će biti. Znači sve zavisi od rasporeda u Domu naroda. Vama je jasno da onaj koji bude eventualno bude imao dvije trećine u klubovima naroda, će nalažost biti nezaobilazan partner u formiranju vlasti”, pojašnjava Mašić

HDZ u koaliciji sa bosanskohercegovačkim blokom, to pitanje danas su postavili i predstavnici SDA na sastanku sa DF-om koja čini dio navedenog bloka. Predsjednik DF-a Željko Komšić je odgovorio:

“DF nije, niti će ikada biti ona stranka koja će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ na mala vrata uvukao i u rukovodstvo Predstavničkog doma i u Federalnu vladu”.

Elvir Karajbić od danas, kako su nam potvrdili u stručnim službama Predstavničkog doma, on ima pravo na službeno auto, vozača, ured, platu i paušal kojr je do sada uživo Edin Mušić. Ukoliko se neko u muđuvremenu i zvanično ne požali na ovu odluku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.