Komšić i Džaferović primili predstavnike Vijeća Evropske unije

Vijesti 28. nov 201820:04 > 20:08
Predsjedništvo BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su danas predstavnike Političkog i sigurnosnog odbora (PSO) Vijeća Europske unije.

Članovi Predsjedništva BiH poželjeli su dobrodošlicu izaslanstvu PSO-a koje čine predstavnici svih 28 država članica EU, kao i predstavnici Europske komisije i Generalnog tajništva Vijeća EU. Izaslanstvo je predvodila predsjedateljica PSO-a Sofie From-Emmesberger.

Predstavnici PSO-a su čestitali članovima Predsjedništva BiH izbor u Predsjedništvo BiH, pozdravivši snažnu opredijeljenost trojice članova Predsjedništva BiH za europskim integracijama, koja se mogla čuti u inauguralnim govorima.

Zahvalili su za sudjelovanje BiH u operacijama EU za upravljanje krizama, kao što je Trening misije Europske unije (EUTM) u Srednjoafričkoj Republici, gdje su od srpnja 2017. godine i pripadnici Oružanih snaga BiH.

PSO je odgovoran za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU (ZVSP) i za zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku (ZSOP). Upravo u tom kontekstu su članovi Predsjedništva BiH naglasili daljnju posvećenost suradnji Bosne i Hercegovine s Europskom unijom u oblasti ZVSP-a i ZSOP-a. Istaknuli su da je Bosna i Hercegovina pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Europskoj uniji i njezinim državama članicama u jačanju europskog sigurnosnog prostora, posebno u borbi protiv organiziranog kriminala te kako u BiH postoji nulta stopa tolerancije spram terorizma.

Ocijenivši da regionalna suradnja nema alternative, članovi Predsjedništva BiH su naglasili da Bosna i Hercegovina aktivno doprinosi regionalnim naporima na jačanju sigurnosti i vladavini prava. Članovi Predsjedništva su istaknuli da je za Bosnu i Hercegovinu i jugoistočnu Evropu ključno, zbog zajedničke koristi, stabilnosti, prosperiteta, ali i ukupne geostrateške realnosti, da se Europska unija i dalje fokusira na europske integracije Bosne i Hercegovine. Također, istaknuli su da je EU perspektiva glavni pokretač svih reformskih procesa u BiH, što može biti učinkovito za daljnju dinamiku reformskih procesa, a sukladno europskoj pravnoj stečevini.

Članovi izaslanstva PSO-a jasno su iznijeli stav da bez cijelog zapadnoga Balkana Europska unija ne može biti kompletna, na čemu su im se domaćini zahvalili.

Sastanku je uime predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika nazočila savjetnica za vanjsku politiku u Uredu predsjedatelja Ana Trišić-Babić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.