Mahmutbegović za N1: 7. oktobar je pokazao da narod hoće sa SDA

Vijesti 29. nov 201809:01 > 09:14
N1

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine i novoizabrana zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH gostujući u Novom danu kazala je da su protekli izbori pokazali da narod hoće sa Strankom demokratske akcije.

“SDA je najveća stranka koja je u predhodnom periodu bila dugo godina nosilac vlasti. Naravno u vlasti ima i dobrih i loših stvari, dobrih i loših poteza. Treba naglasiti da sve što je dobro nije se pripisivalo SDA, a za sve što je loše bila je kriva SDA. To je teret vlasti koji smo mi nosili i ako smo u vlasti učestvovali sa trideset posto. U predhodne dvije godine mi smo i unutar stranke prolazili kroz izazove i iskreno govoreći ja sam 7. oktobra očekivala i lošiji rezultat. Na žalost nekih, mi smo kao stranka dobili povjerenje birača. Priča da niko neće sa SDA, 7. oktobar je pokazao da narod hoće sa SDA, naši birači su dali poruku”, istakla je Mahmutbegović.

Broj glasova koje je Stranka Demokratske Akcije dobila daje joj za obavezu da nastavi voditi procese, nastavi razgovarati sa svim političkim subjektima koji su aktivni na političkoj sceni, istakla je Mahmutbegović.

Ona je istakla da sve stranke ne govore o programima već svi govore nećemo sa SDA.

“U Kantonu Sarajevo sve su stranke pričale o programima, ali ja nisam vidjela program, niti naznake šta će se raditi. Vidjela sam podjelu resora. Pred konstituirajuću sjednicu KS bilo je puno riječi o programima, ali ja nisam vidjela te programe, ali sam vidjela da su se podijelili resori. Političke stranke bez obzira na priču o programima, novim vizijama, novim pokretima, načinima rada, ne vjerujem u to. Iza svega tu se krije interes. Na političkoj sceni nema novih ljudi ili ako ih ima, ima ih jako malo. Programi su samo priča”, kategorična je Mahmutbegović.

Mahmutbegović je istakla da je žalosti zašto građanskih opcija nema u Republici Srpskoj.

“Mene žalosti zašto građanskih opcija nema u Republici Srpskoj. Nisu postigli nikakav značajniji rezultat. Građanske opcije i multietničke stranke su u principu gdje su Bošnjaci većina. Treba staviti na prvo mjesto interes građana, bili pozicija ili opozicija da bi se što prije formirala vlast, nastavili reformski procesi i raditi na stabilnosti, prije sve političke u ovoj državi. Svijet je umoran od silnih trzavica i neizvjesnosti”, potcrtala je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić je u skladu sa poslovnikom uradio sve ono što je trebao uraditi, kategorična je Melika Mahmutbegović.

“Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je produkt dogovora svih stranaka. Bilo je dogovoreno da je sazove Edin Mušić, vrijeme, verifikaciju mandata, dnevni red, imenovanje privremenih radnih tijela, komisiju i zakletvu. Na pripremoj sjednici smo govorili o stvaranju većine i tad smo se dogovorili da kada se položi zakletva da treba vidjeti da li postoji parlamentarna većina u Zastupničkom domu koja bi mogla predložiti rukovodstvo doma. Edin Mušić je u skladu sa poslovnikom uradio sve ono što je trebao uraditi i mislim da je napravio pravu stvar, u skladu sa poslovnikom odložio sjednicu”, istakla je Mahmutbegović i dodala:

“Ako ima većine onda je trebalo napraviti izbor rukovodstva doma. Na ovaj način je onemogućeno formiranje klubova. Ovo je matematički potez, dizanjem ruku izabrana je jedna osoba iz rukovodstva doma. Ako neko ima 52 sasvim je legitimno da predlaže”, zaključila je Mahmutbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook i UŽIVO na ovom linku.