Ustavni sud BiH danas započinje plenarnu sjednicu o zahtjevu Borjane Krišto

Vijesti 29. nov 201809:32 > 09:38
N1

Ustavni sud BiH danas započinje plenarnu sjednicu na kojoj će biti razmatran zahtjev Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o krivičnom postupku i usklađenosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Krišto je u vrijeme podnošenja bila zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Krišto je svojevremeno, kao ovlašteni podnosilac, podnijela zahtjev koji se odnosio na ocjenu ustavnosti više odredaba tog zakona. U prvoj svojoj odluci Ustavni sud je odlučio o većini tih odredaba, preostala je samo jedna i ovaj put će odlučivati o njoj”, rekao je Srni registrar Ustavnog suda Zvonko Mijan.

On je precizirao da je riječ o odredbi koja je u okviru posebnih istražnih radnji i odnosi se na fizički pregled i uzimanje određenih tjelesnih tečnosti u dokaznom postupku sa aspekta poštivanja ljudskih prava.

Na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda su i zahtjev Osnovnog suda u Derventi za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, te još jedan zahtjev Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti Zakona o krivičnom postupku BiH.

Mijan je rekao da su u ovim zahtjevima osporene odredbe koje regulišu učešće ovlaštenih lica u tužilaštvu kao što su istražioci i stručni saradnici koji rade pod nadzorom tužioca.

“Na dnevnom redu plenarne sjednice su i neki predmeti iz apelacione nadležnosti koje je na odlučivanje proslijedilo Veliko vijeće Ustavnog suda BiH”, kaže Mijan.

Na dnevnom redu sjednice nije zahtjev Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Ustava Federacije BiH /FBiH/ koje se odnose na popunjavanje Doma naroda federalnog Parlamenta i ne zna se kada će ovo pitanje biti razmatrano.

“Dnevni red predlaže predsjednik Ustavnog suda BiH za svaku sjednicu na osnovu predmeta koji su pripremljeni za odlučivanje. Prema godišnjem planu, održavanje sjednica predviđeno je svaka dva mjeseca, tako da će prva naredna, biti u januaru, potom u martu i tako dalje”, ističe Mijan.

On kaže da ne želi da komentariše spekulacije dijela javnosti da će do kraja godine biti razmatran zahtjev koji je podnijela Krišto.

Ustavni sud BiH obavio je još u martu preliminarnu raspravu o zahtjevu Krišto, tadašnje predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti dijela Ustava fBiH u vezi sa izborom delegata u Dom naroda federalnog Parlamenta, najavljujući da će odluka u ovom predmetu biti donesena na jednoj od narednih plenarnih sjednica.

Tada je saopšteno da će Ustavni sud i od visokog predstavnika za BiH zatražiti da u svojstvu prijatelja suda ponudi mišljenje o ovom pitanju.

Krišto osporava odredbu Ustava FBiH kojom se propisuje da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog od tri konstitutivna naroda.

Kada je riječ o dnevnom redu današnje sjednice, Mijan ističe da će Ustavni sud razmatrati zahtjev Krišto, koja je u vrijeme podnošenja zahtjeva bila drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti određene odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH i usklađenosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.