Stav EU po pitanju popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH

Vijesti 29. nov 201812:06 > 12:15
N1

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars - Gunnar Wigemark govorio je danas nakon sastanka Vijećima ministara BIH i ambasadori država članica EU u Političkom i sigurnosnom odboru (PSC) Evropske unije.

“Svaka posjeta je važna, ali ova posjeta je zaista važna. Prije svega ovdje imate predstavnike svih 28 članica predstavnika EU. Zadnji put je to bilo u novembru 2014. godine. BiH i region Zapadnog Balkana ostaju u fokusu interesovanja EU. Velika su očekivanja na obje strane. Neka od tih očekivanja su nerealna, ali je veoma važno nastaviti raditi na putu evropskih integracija i da je to posebno važno za BiH”, kazao je Wigemark na početku svog obraćanja.

Kako je kazao, u protekle četiri godine je dosta toga urađeno, ali dosta posla je još uvijek pred BiH.

“Zbog toga je vrlo važno da se što prije formiraju vlasti i novi sazivi parlamenata. Ono što je također vrlo važno je da BiH će i dalje ostati partner EU po pitanju rješavanja migracija, organiziranog kriminala… Sve su to pitanja koja potpadaju pod kontekst sigurnosti. Nema sigurnosti bez odgovarajuće vladavine prava”, kazao je Wigemark.

Govorilo se i so slobodi medija kao i o granicama sa susjednim zemljama.

“Još samo jedna napomena na kraju a vezana je za sigurnost, to je istakao i sam predsjedavajući VM BiH kao i predsjednik Juncker tokom svoje februarske posjete BiH, a tiče se zaista jednog trajnog rješavanja pitanja granica, njihovog prepoznavanja i ratifikacije. Potpisani sporazum između BiH i Crne Gore je dobar primjer rješavanja ovog pitanja. Sada je potrebno isto uraditi i sa Srbijom i drugim susjedima i jednom zauvijek završiti ovo pitanje. To vam je jedan od ključnih kriterija za proces EU integracija”.

Upitan za stav Evropske unije po pitanju popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, Wigemark je kazao da međunarodna zajednica nema nikakvog utjecaja kada je u pitanju ova problematika.

“Mislim da ovdje nije pitanje da li postoji konsenzus u međunarodnoj zajednici koji popis koristiti ili ne jer međunaronda zajednica nema nikakvog upliva u popunjavanje Doma naroda u FBiH. Ali, ako me pitate za službeni stav EU, naš stav je da CIK treba da postupa na način koji je u skladu sa zakonodavnim i ustavnim okvirom u ovoj zemlji. Venecijanska komisija na čije se nalaze EU u značajnoj mjeri oslanja je izašla sa stavom da se bilo koja od dva popisa stanovništva može koristiti za ove potrebe. OHR je bio vrlo jasan da se treba koristiti popis iz 1991. godine s tim da morate imati na umu da za razliku od Evropske unije OHR ima ovlaštenja za tumačenje Dejtonskog sporazuma, a mi nemamo”, poručio je Wigemark.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.