Bećirović: U Predsjedništvu se ne mogu nametati ideje

Vijesti 29. nov 201812:59 > 13:04
N1

Formiranje vlasti u BiH i dalje je aktuelna tema. Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, Zijad Bećirović kazao je za N1 da u Predsjedništvu BIH svi moraju sarađivati i uvažavati se interesi sva tri člana Predsjedništva.

Bećirović je kazao za N1 da se CIK kao i svaki organ u Bosni i Hercegovini mora ponašati u skladu sa postojećim zakonima i ustavno pravnom uređenju Bosne i Hercegovine.

“Očekujemo da CIK i svaki organ, institucija u Bosni i Hercegovini se ponaša prema postojećim zakonima i ustavno pravnom uređenju Bosne i Hercegovine. Kada se radi o CIK-u realno je očekivati da je jedino realno zakonsko rješenje da se uvaži popis iz 1991. godine”, istakao je Bećirović.

Bećirović se nada da CIK uprkos dosadašnjim brojnim propustima neće napraviti jedan još katastrofalniji potez za koji ako to uradi mora snositi odgovornost, ukoliko bi to uradili i pojedinci, članovi CIK-a.

Nadam se da će proraditi savjest i pojedinih članova CIK-a, istakao je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

“Nije nikakva tajna da pojedini članovi CIK-a nisu više zastupnici interesa pojedinih političkih stranaka nego su eksponenti određenih pojedinaca, političkih moćnika u Bosni i Hercegovini. Njihove odluke su u mnogočemu vezane su za interese, želje, političkih moćnika u Bosni i Hercegovini koji privatno izdaju određenim članovima CIK-a instrukcije i oni shodno tome njihovim željama, potrebama, interesima donose takve odluke. Nadam se da će proraditi savjest i pojedinih članova CIK-a, da će donositi odluke na osnovu zakona i u najboljoj vjeri bez sugestija sa strane. Ako bude drugačije to će ponašanje biti sankcionisano”, naglasio je Bećirović.

Pozivanje na autonomiju, na određen pritisak je izgovor koji nije uvjerljiv, kategoričan je Bećirović.

“U zemljama labilne demokratije pozivanje na autonomiju, na određen pritisak, to je sve izgovor koji nije uvjerljiv. Ako je uvjerljiv treba da kažu ko vrši pritisak. To je providan izgovor. Na sve nas u društvenom životu se vrši pritisak jer svi živimo u nekoj vrsti socijalne interakcije. Vi ne možete udovoljavati javnom mijenju već morate raditi u skladu sa zakonom. Ne trebaju se obazirati na političke želje”, istakao je Bećirović.

Bećirović je i ranije isticao potrebu za intervencijom visokog predstavnika, kada je riječ o djelovanju CIK-a.

“Pošto je visoki predstavnik sastavni dio Dejtonskog sporazuma on bi trebao obavljati svoju ulogu i u mnogim pitanjima. Uloga Visokog predstavnika u posljednjih nekoliko je skoro nevidljiva, mogao bi puno više dati razvoju BiH. Ukoliko bi došlo do kršenja zakona od CIK-a očekujem da bi Visoki predstavnik trebao reagovati”, istakao je.

Novi članovi Predsjedništva BiH na svojim funkcijama su devet dana, još uvijek nema zakazane sjednice Prdsjedništva, ali prva neslaganja su evidentna, od zastave RS u Predsjedništvu BiH, Dana državnosti BiH, Dodikova sigurnost i osiguranje. Rad Predsjedništva BiH u deset dana je ispitivanje reakcija i ne treba da znači da će slabo raditi istakao je Bećirović.

“Prvih deset dana u Rredsjedništvu je ispitivanje reakcija i jednih i drugih što ne znači da će to Predsjedništvo slabo raditi. Mislim da je Milorad Dodik ali i ostali članovi Predsjedništva svjesni da je Dejatonski sporazum napisan tako da od svih aktera političkog procesa traži vrlo tijesnu saradnju a ne neko odvojeno djelovanje. U Predsjedništvu se ne mogu nametati ideje da neko to individualizira jer se radi o kolektivnom vođenju države. Moraju se uvažavati interesi sva tri člana Predsjedništva. Svi moraju sarađivati i pronalaziti najbolja rješenja”, zaključio je Bećirović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.