Vlada RS predlaže ukidanje Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica

Vijesti 29. nov 201813:06 > 13:17
Vlada RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o republičkoj upravi, po hitnom postupku, kojim se ukida Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica i uvode nekoliko novih ministarstava.

Razlog za donošenje Zakona o republičkoj upravi sadržan je u potrebi reorganizacije republičke uprave, radi funkcionalnije organizacije Vlade, prilagođene savremenim kretanjima, sa fokusom na privredu, nove tehnologije, informatizaciju društva, unapredjenje konkurentnosti privrede, ali i mladim kadrovima sa primjenjivim i savremenim znanjima, navodi se u saopćenju Vlade RS.

U odnosu na važeći Zakon o republičkoj upravi, predloženim zakonskim rješenjima mijenja se organizacija i djelokrug rada određenih ministarstava, te se s tim u vezi osnivaju Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Pored navedenog, kao samostalna republička upravna organizacija osniva se Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, a koje prestaje sa radom.

“Formiranjem Ministarstva privrede i preduzetništva stvaraju se preduslovi za sistemsku saradnju sa poslovnom zajednicom, stavlja se akcenat na privredu i preduzetništvo i sistemske mjere za podizanje konkurentnosti u ovim oblastima i zapošljavanja”, tvrde iz Vlade RS.

Djelokrug poslova Ministarstva nauke i tehnologije se značajno proširuje, u skladu sa modernim tendecijama i zahtjevima informatičkog društva, te se predlaže formiranje Ministarstva za naučno‐tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Dio poslova vezanih za visoko obrazovanje, koji su do sada bili u djelokrugu poslova Ministarstva prosvjete i kulture prenosi se u ovo ministarstvo. Takođe, ono će obavljati i poslove Agencije za informatičko društvo Republike Srpske, kao i Akademske i istraživačke mreže Republike Srpske (SARNET).

“S obzirom da je realizovan najveći dio poslova kojima se bavilo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, kao i da ne postoji potreba za daljom normativnom djelatnošću u ovoj oblasti, navedeno ministarstvo se transformiše u Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije”, navode iz Vlade.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju mijenja naziv u Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i djelimično djelokrug poslova, s obzirom da poslove koji se odnose na privlačenje stranih ulaganja, podršku domaćim i stranim investitorima i procjenu uticaja propisa preuzima Ministarstvo privrede i preduzetništva.

Dugoročno gledano, ovaj zakon će doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta, kvaliteta obrazovanja, tehnološkog razvoja i time pozitivno uticati na poslovni ambijent,navodi se u saopćenju Vlade Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook i UŽIVO na ovom linku.