Radončić: Može se pregovarati, ali mislim da to u ovom trenutku nije opcija

Vijesti 29. nov 201813:43 > 13:44
N1

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić susreo se danas sa liderima Naše stranke, Demokratske fronte i SDP-a. Kako je kazao

“Ovo je prvi put da taj blok poziva jednu političku stranku. SBB je neovisno od izborne krađe ostao važan faktor na federalnom nivou i kantonima. Čuo sam njihova stajališta. Pokazali smo da taj blok zajedno sa nama može da funkcioniše. O narednim koracima oni trebaju odlučiti, izaći sa konkretnim idejama, stajalištima i ponudama”, kazao je Radončić nakon sastanka.

Govoreći o mogućnosti koalicije sa HDZ-om, Radončić je kazao da se ova straka ne može izbjeći kada je u pitanju formiranje vlasti.

“Čuli ste Izetbegovića, ne volim da se pozivam na njega, da ni matematički ni politički HDZ se ne može izbjeći, to je naša politička realnost. Mislim da je to tako i da mi to ne možemo primjeniti, znate da imate previše mehanizama u Domu naroda”, poručio je lider SBB-a.

Na upit da li je spreman sjesti sa Izetbegovićem ra pregovarački stol, Radončić je poručio da to u ovom trenutku nije opcija.

“Može se pregovarati, ali mislim da to u ovom trenutku nije opcija, ima dovoljno drugih opcija da SDA to radi sa drugima. Obećali smo u izbornoj kampanji da se BiH mora maknuti sa evropskog dna. Prvi smo po nezaposlenosti, korupciji, izostanku stranih investicija. Neko ko je bio 25 godina na vlasti treba da nekoj novoj energiji prepusti rješavanje krize. To je suštinsko vezivanje SBB-a i bh. bloka”.

O Izmjenama izbornog zakona i Čovićevim stavovima po ovom pitanju, Radončić je poručio da ne smije biti ucjenjivanja.

“Nema u politici ucjenjivanja, mi Izborni zakon moramo mijenjati. Ovo je bila brutalna izborna krađa i SBB više nikada ne bi učestvovao, mislim i druge stranke, na izborima ako bi važio ovaj zakon. U tom smislu u velikom paketu moramo to riješiti do lokalnih izbora, ali bez ucjena i uslovljavanja. Bez SNSD-a i HDZ-a je nemoguće napraviti državnu vladu. Sutra pregovaraju SDA i HDZ i oni sa SNSD-om mogu glatko napraviti državnu vladu”, poručio je Fahrudin radončić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.