Ismet Sarajlić iz SBB-a novi predsjedavajući Skupštine ZDK

Vijesti 29. nov 201814:15 > 14:19
Fena

U nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, zastupnik Ismet Sarajlić (SBB) izabran je danas na prijedlog Kluba Bošnjaka za novog predsjedavajućeg, a Sanja Renić (Naša stranka) iz Kluba Hrvata te Mladen Simić (SDP) iz Kluba Srba za zamjenike predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

Radno predsjedništvo izabrano je glasovima 21 zastupnika nove parlamentarne većine u Skupštini ZDK, a koju čine SDP, koalicija koju predvodi Nezavisni blok, DF, SBB, A-SDA, Naša stranka i Stranka za BiH, a protiv su bili zastupnici koalicije koju predvodi HDZ, dok su suzdržani bili zastupnici SDA.

Nakon toga su i članovi Radnog predsjedništva između sebe za predsjedavajućeg izabrali Ismeta Sarajlića, koji je i preuzeo predsjedavanje od Jasmina Duvnjaka iz SDA.

Prije početka današnjeg nastavka sjednice, zasjedao je Klub Hrvata te izabrao zastupnicu Vlastu Kalas iz Demokratske fronte za predsjednicu, a Vedrana Kasera iz SDP-a za zamjenika predsjednice tog kluba. Sa 20 glasova za, tri protiv i 10 suzdržanih glasova takav su izbor potvrdili i zastupnici na sjednici.

Prošle su sedmice za predsjednika Kluba Bošnjaka izabrani Nusret Imamović iz koalicije stranaka koju predvodi Nezavisni blok, a za zamjenicu Maida Tanović iz SDP-a te Mladen Simić iz SDP-a za predsjednika Kluba Srba, koji je jedini zastupnik iz reda tog naroda pa zamjenik tog kluba nije ni izabran.

Odluke o konstituiranju ova dva kluba donesene su bez suzdržanih i glasova protiv. Time su konačno formirani svi klubovi naroda u Skupštini ZDK, koja zbog činjenice da u ovom sazivu nema nijednog zastupnika iz reda Ostalih neće imati Klub Ostalih.

Zastupnici su jednoglasno izglasali i sastav privremene Komisije za izbor i imenovanje, predvođene Edinom Arnautom iz DF-a te su formirani i klubovi stranaka.

Svoje klubove u Skupštini ZDK imat će sedam stranaka ili koalicija: SDA, SDP, koalicija koju predvodi Nezavisni blok te koalicija koju predvodi HDZ, SBB, DF i A-SDA.

Zakletvu je danas položio i zastupnički mandat preuzeo Ramo Isak iz A-SDA, koji u petak nije bio prisutan na prvom dijelu konstituirajuće sjednice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.