Kojović: Da li ćemo se dogovoriti? Ja čisto sumnjam

Vijesti 29. nov 201814:35 > 14:38
N1

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, kazao je nakon sastanka predsjednika stranaka Bh. bloka (SDP-a, DF-a i Naše stranke) sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, da ako neko želi da razgovara sa jednom od ove tri stranke da ustvari razgovara sa blokom.

Ispričao je detalje sastanka sa Radončićem.

“Takav jedan razgovor smo danas imali. U fokusu su nam bili razmatranje situacije na federalnom i državnom nivou. Želimo da vidimo koja je moguća strateška pozicija ovoga bloka. Nema sumnje da ovaj blok, kada djeluje zajedno, ima odlučujuću snagu. I to jeste bila ideja formiranja bloka, jer ove tri stranke spajaju vrijednosti koje dijelimo i put kojim mislimo da BiH treba ići u narednom periodu”, kazao je.

Kojović tvrdi da je uvijek bio pobornik da se treba razgovarati sa političkim neistomišljenicima.

“I danas smo imali jedan takav razgovor sa predsjednikom SBB-a Radončićem, gdje smo razmijenili stavove po nekim ključnim pitanjima, koji bi mogli predstavljati osnovu za neko eventualno zajedničko djelovanje. Da vidimo da li ima nekih pitanja za koja možemo imati zajednički stav”, naveo je.

Kaže da ništa nije dogovoreno i potpisano na sastanku, dodajući da očekuje da će blok u ovom sastavu obaviti razgovore sa svim akterima koji su prisutni na Federalnom i državnom nivou.

Upitan da li će se Naša stranka odazvati na poziv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Kojović kaže da će se kao blok odazvati da razgovaraju sa svima koji ih pozovu.

“Mislim da je to neki minimum pristojnosti koji treba postati normalan u našem političkom životu, da se odazovete na sastanak”, istakao je.

Kojović kaže da je malo zbunjen jučerašnjim pozivom Izetbegovića, s obzirom da su neki važni ljudi iz njegove stranke nedavno rekli da je Naša stranka jedina stranka sa kojom uopšte ne žele razgovarati o nekoj potencijalnoj koaliciji.

“Drago mi je da je to prevaziđeno unutar stranke SDA. Da li ćemo se dogovoriti? Ja čisto sumnjam”, kazao je.

Kojović smatra da je glavni problem što nikada nije vođen dijalog kakva bi trebala biti BiH.

“Mi imamo jednu viziju, oni imaju drugu viziju. Da li je moguće naći nešto od čega će građani BiH imati koristi i stvoriti jednu relaksiraniju atmosferu? Ja se nadam da je to moguće”, poručio je Kojović.

Kazao je da je gubljenje vremena pozivati SDP, DF i Našu stranku na pojedinačne razgovore, jer će oni samo razgovarati kao blok.

Kojović je još kazao da blok nije dobio poziv HDZ-a za razgovore, te da još nisu razgovorali o popuni rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook i UŽIVO na ovom linku.