Novi dan: Gosti su Adisa Omerbegović Arapović, Škrijelj, Jusić…

Vijesti 29. nov 201814:57 > 15:00
N1

Kako će mandati u Domu naroda PFBiH biti raspodjeljeni? Je li na konstituirajućujoj sjednici u zastupničkom domu ovog parlamenta prekršen poslovnik? Ko će s kim u koaliciju na kojem nivou vlasti, i šta sve ovo znači za građane naše zemlje, ovog jutra za N1 komentariše Adisa Omerbegović - Arapović, potpredsjednica SBB-a.

Naša tema ovog jutra je i amandman usvojen jučer u Parlamentu Europske Unije. Poslanici Evropskog parlamenta u okviru rasprave o Izvještaju o napretku Srbije usvojili su amandman slovenačkog zastupnika Igora Šoltesa o Srebrenici. “(Parlament) žali zbog ponavljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpkih zvaničnika; podsjeća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, takođe uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU”, stoji u amandmanu.

Univerzitet u Sarajevu u subotu promovira 5246 diplomanata i magistranata. Biće dodjeljena i priznanja najboljim studentima, a o tome šta ovaj broj znači za potrebe tržišta rada, stanju na UNSA i drugim temama za Novi dan govori Rifat Škrijelj, Rektor Univerziteta u Sarajevu.

“Nevidjiva djeca BiH” – dokumentarni je film o djeci udruženja “Zaboravljena djeca rata” njemačkog servisa ARTE. O nastanku filma, radu udruženja i formiranim zahtjevima prema institucijama Bosne i Hercegovine, ovo jutro za Novi dan govori Ajna Jusić, predsjednica udruženja ZDR.

I ovoga petka uživo smo u Bonnu. Donosimo pregled najvažnijih događaja u sedmici na izmaku i to iz ugla njemačkih medija.

Sportski komentar i analizu naslovnica dnevne štampe ovog jutra donosi Hajrudin Prolić, urednik portala Sport centar.

Tema Novog dana je i diplomatski bazar koji se u subotu održava u Sarajevu. Novi dan gledajte od 7h.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.