Šoltes za N1: Presude Međunarodnog suda se ne smiju ignorisati

Vijesti 29. nov 201816:24 > 16:31
N1

Poslanici Evropskog parlamenta u okviru rasprave o Izvještaju o napretku Srbije usvojili su amandman slovenačkog zastupnika Igora Šoltesa o Srebrenici.

“(Parlament) žali zbog ponavljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpkih zvaničnika; podsjeća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, takođe uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU”, stoji u amandmanu Igora Šoltesa ispred parlamentarne grupe Zelenih.

Kako je kazao u izjavi za N1, Igor Šoltes je kazao da “osnovni korak” ne podrazumijeva “uslov”.

Volio bih da pojasnim da termin “osnovni korak” ne podrazumijeva uslov. “Osnovni korak” znači da moraju postojati napori da se dođe do općeg zajedničkog shvatanja proteklih događaja koji su dio evropske historije. Nadalje, EU vanjske aktivnosti su bazirane na i karakterisane sa poštivanjem međunarodnog zakona i, stoga, presude Međunarodnog Suda Pravde i ICTY moraju da se uzmu u obzir i ne smiju biti ignorisane“, stoji u izjavi Šoltesa za N1.

Rezolucija je u konačnom tekstu usvojena sa 503 glasa za, 85 protiv i 47 suzdržanih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.