Bjelašnica i Jahorina nikada spremnije za sezonu

Vijesti 29. nov 201816:57 > 19:14
N1

Iako zimska sezona na Jahorini i Bjelašnici zvanično počinje sredinom decembra, staze su spremne da već ove sedmice dočekaju prve skijaše i ljubitelje zimskih sportova. Povoljne vremenske prilike i sistemi za vještačko osnježavanje na planinama su kreirale pravu zimsku idilu koja obećava odličnu zimsku sezonu.

Četrdeset kilometara skijašnih staza na Jahorini spremno čeka skijaše i ljubitelje zimskih sportova. Staze su urađene po FIS standardima, prilagođene iskusnim i manje vještim skijašima. A za dovoljnu količinu snijega tokom cijele sezone, tu je sistem za vještačko osnježavanje.

“Mi smo potpuno spremni, sistem vještačkog osnježavanja je bio u funkciji prethodnih par dana uz prirodni snijeg koji je padao na našoj planini. Jahorina se od ove godine prvi put može pohvaliti sigurnošću u snijeg i obećati 120 dana skijanja”, ističe Sanja Ćeremidžić, portparol OC Jahorina.

Za uživanje u zimskim radostima ne morate čekati zvanično otvaranje zimske sezone. Staze su već danas isprobali prvi skijaši.

“Zvanično otvaranje zimske sezone je planirano od 13. do 16. decembra. Organizovali smo manifestaciju koja se zove ”Retro ski opening” tako da će u ta četiri dana svi naši posjetioci uživati u zabavnim i takmičarskim manifestacijama ali i odličnim koncertima i zabavnom programu. Takođe, do 16. decembra će važiti popust na ski karte do 70 posto”, otkriva Ćeremidžić.

Pripreme za predstojeću zimsku sezonu u punom su jeku i na Bjelašnici. Vještačko osnježavanje je u toku tako da bi staze trebale biti spremne već ovog vikenda, kada se očekuju prvi skijaši na Bjelašnici.

“Trenutno radi osam topova u donjem dijelu, gornje topove ćemo pokrenuti večeras tako da će staza biti spremna za posjetioce. Za vikend planiramo da pustimo ovu stazu BX, za dnevno i noćno skijanje”, kaže Nevres Alispahić, direktor ZOI ‘84.

Osim rekreacije i odmora, na ovim stazama u februaru će se takmičiti učesnici predstojećeg EYOF-a.

“Nordijska staza je spremna, snijega ima, nećemo imati problema s tim. Staza za slalom je iza nas, možemo vršiti osnježavanje ukoliko ne bude snijega. Staza za snowboarding je sprema i ostalo je još u Zetri teren za hokej, koji je spreman. Tako da, što se nas tiče, EYOF može sutra početi”, poručuje Alispahić.

Olimpijski centri Bjelašnica i Jahorina nikada nisu bili spremniji za zimsku sezonu. Manje zavisni od vremenskih prilika, sa nikada spremnijim kapacitetima i u sjajnoj saradnji raduju se dolasku većeg broja gostiju nego prethodnih godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.