Uskoro razgovor građanskog bloka sa HDZ-om BiH

Vijesti 29. nov 201817:08 > 19:32
N1

Novi dan i novi sastanak o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini. Posljednji je donio poruku bosanskohercegovačkog bloka da su spremni razgovarati sa HDZ-om. Dok je izvjesno je da će se na odluku CIK-a o raspodjeli mandata u Domu naroda Federalnog parlamenta još čekati, s blokom je, kako poručuje, uspješan sastanak imao i lider SBB-a.

Bio je to još jedan konsultativni sastanak bez zaključaka, no u nekoliko stvari lideri bosanskohercegovačkog bloka i SBB-a su jedinstveni: HDZ BiH se nameće kao nezaobilazan faktor u formiranju vlasti.

“Čuli ste gospodina Izetbegovića sinoć. Ne volim da se pozivam na njega, ali je rekao jednu veliku istinu da ni matematički, ni politički se HDZ ne može izbjeći”, kazao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

“Mi smo spremni razgovarati sa HDZ-om, ali kao blok. Dakle, mislim da je jedina logika da dođete do nekih rješenja u razgovoru”, mišljenja je Željko Komšić, predsjednik DF-a. 

Blok će nastaviti razgovore i sa SDA, ne više pojedinačno već kao blok. Eventualno partnerstvo sa SDA, za SBB nije opcija.

“Mi nijednog trenutka nismo zakovali da sa ovima hoćemo, a s ovima nećemo. Nismo zakovali da uopšte hoćemo”, poručio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

“Može se pregovarati, ali mislim da u ovom trenutku nije opcija”, dodao je Radončić. 

Ono što je danas posebno podvučeno, SDP, Naša stranka i DF od sada istupaju iskljjučivo kao blok u razgovorima o formiranju vlasti. Samostalnih razgovora neće biti.

“Onome kome su neprihvatljivi pojedini članovi tog bloka, bojim se da ne možemo izaći u susret”, kazao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Na današnjem sastanku uz ostalo razgovaralo se i o formiranju vlasti na Federalnom, ali i državnom nivou. No, i danas je ponovljeno da se bez odluke CIK-a o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, razgovori se ne mogu konkretizovati. Odluku treba što prije donijeti i to u skladu sa popisom iz ‘91. godine, sve ostalo je neustavno i nezakonito, podliježe sankcijama, naveli su.

No, kada će CiK djelovati i kako, javnost je bez informacije. Jutros održana sjednica bez spomena o raspodjeli mandata. Iako su neki članovi CIK-a priželjkivali odluku Ustavnog suda o apelaciji Borjane Krišto, odluka je prologirana najvjerovatnija za naredenu godinu. Za razliku od ranijih nedorečenih stavova, iz evropske delegacije danas su jasno poručili:

“OHR je bio vrlo jasan u svom stavu da se treba koristiti popis stanovništva iz ‘91. godine. S tim što tu morate imati na umu da za razliku od Evropske unije, OHR ima ovlaštenja za tumačenje Dejtonskog sporazuma, a mi nemamo”, naglasio je Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Sve navedeno lideri građanskog bloka komentiraju:

“Činjenica da nemamo odluku CIK-a pokazuju da unutar njega postoje određene podjele i da ne postoji jedinstven stav, što mene, iskreno da vam kažem, zbunjujuće obzirom da se ovdje ne radi o tome šta mi mislimo ili kakav nam je stav o određenom pitanju, nego šta piše u Ustavu i zakonu Federacije Bosne i Hercegovine”, istakao je Kojović. 

“To što nema dogovora pokazuje da su se i oni malo pokolebali. Unazad 15-ak dana je bila nekakva većina u Centralnoj izbornoj komisiji koja je bila spremna da izglasa popis iz 2013. godine”, zaključio je Nikšić.

Nakon današnjeg sastanaka poručeno je i kako vlast na Federalnom i državnom nivou mogu već sutra odlučiti SDA i HDZ na sastanaku u Mostaru, jer za to imaju dovoljno glasova konačnici legitimno da sve sve ove stranke budu dio opozicije, ukoliko ne pronađu partnera koji neće biti samo dio matematičke, već i programske koalicije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.