Genocid u Srebrenici "dodan" u Rezoluciju o Srbiji

Vijesti 29. nov 201817:53 > 19:26
AFP

Priznavanje i provođenje presuda međunarodnih sudova po pitanju genocida u Srebrenici, te priznavanje samog genocida kao osnovnog koraka na putu Srbije prema EU postalo je dijelom godišnje rezolucije Evropskog parlamenta. Amandman kojim se poziva na ovakvo djelovanje podnio je slovenački zastupnik Igor Šoltes.

Cjelovita rezolucija koja se dosta kritički odnosi prema napredovanju Srbije prema Evropskoj uniji donesena je sa 503 glasa za, 85 protiv i 47 suzdržanih glasova.

Izjave srbijanskih zvaničnika u posljednje vrijeme, a pogotovo o Bosni i Hercegovini, našle su se na udaru evropskih zastupnika.

“Svakako Srbija je važan sudionik u samoj regiji i time je važnije reagirati na rekacije i izjave najviših predstavnika koje mogu krenuti u krivom smjeru. Upravo zbog toga su tu uneseni i odgovarajući amandmani”, poručuje Igor Šoltes, zastupnik u Evropskom parlamentu.

Šoltesov amandman se odnosio na dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine, ali i posljednji intervju srbijanske premijerke.

“Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika; podsjeća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, takođe uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU”, stoji u amandmanu.

Nije problem samo sa dešavanjima u Srebrenici, nego i sa onima na Ovčari, poručila je zastupnica iz Hrvatske Ruža Tomašić.

“Trenutno vladajuća garnitura u Srbiji se koristi nepodustivim metodama kako bi prikrila zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, tvrdi Tomašić.

Izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda nije propustio spomenuti odluke koje je donijela NSRS u sad već prošlom sazivu.

“Čuo sam premijerku koja je kazala kako u Srebrenici nije bio genocid jer su tamo ubijeni samo muškarci, a ne i žene i djeca. Također imamo u Republici Srpskoj odluku o povlačenju izvještaja o Srebrenici”, podsjeća Dan Preda.

Napade na novinare i zaštrašivanje kritikovala je slovenačka zastupnica Tanja Fajon koja je poručila da je to nedopustivo.

“Ali, šta je sa dubokom polarizacijom društva i slobodom medija? Jedan naslov iz Srbije “Psi su pušteni” sa slikom onih koji glasno kritiziraju vlast. To svakako Srbiju udaljava od Evropske unije”, ocjenjuje Fajon.

Srbija je također pozvana da što prije počne usklađivati svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa Evropskom unijom pogotovo po pitanju Rusije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.