Ahić za N1: Sa nivoa države treba udariti na automafiju

Vijesti 29. nov 201818:12 > 18:14
N1

Sa nivoa države reba udariti na automafiju - poručio je Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, govoreći za N1 o ubistvu sarajevskih policajaca i suzbijanju djelovanja automafije.

Prvih pet dana nakon ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u glavnom gradu je ocijenio kao ključnim za istragu ubistva, ali ne i nužno.

Kako je kazao, Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, i Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, su vjerovatno javnosti predočili one informacije o istrazi ubistva koje su smjeli i mogli predočiti, te je dodao:

“Treba imati nadu da će organi reda u narednom periodu doći do još novih saznanja”.

Ahić je izrazio uvjerenje da se vrše “maksimalni napori da se dođe do odgovarajućih informacija”.

Na pitanje da li postoje i koji su to načini da se suzbije automafija, odgovorio je:

“Apsolutno da postoji. Jedna je teza da se u rat protiv automafije treba krenuti sa nivoa države. 80 posto otuđenja automobila se dešava u Sarajevu. Mislim da sa nivoa države treba udariti na automafiju”.

Prema njegovim riječima, organizovana otuđenja automobila nisu u nadležnosti policije Kantona Sarajevo, već Federalne uprave policije i da se zbog toga protiv automafije treba boriti sa entitetskog i državnog nivoa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.