Formula E u Sarajevu: Šansa za čistiji, bogatiji i atraktivniji grad

Vijesti 29. nov 201819:01 > 19:29
N1

Glavni bosanskohercegovački grad želi svjetsku atrakciju za dvije godine. Sarajevo želi i zaslužuje utrku Formulu E, tvrdi gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka. Kandidaturu glavnog bosanskohercegovačkog grada je podržao i svjetski prvak ovog sporta.

Bolid Formule E je budućnost automobilizma. Čudo je moderne tehnologije, koje pored toga što pruža užitak dok juri vrtoglavim brizanama ulicama svjetskih metropola, ujedno ukazuje na ono što bi budućnost mogla biti. A Sarajevo bi moglo postati dijelom ove sjajne priče.

“Donijelo bi to novi imidž Sarajevu, a Sarajevo bi moralo da se drži svog novog imidža i promovira električna vozila i vozila nove tehnologije, moralo bi zamijeniti proizvodnju ugljen-dioksida nečim održivijim. Bilo bi laške ljudima doći u priliku da uopšte dođu do električnih vozila, kao što je to slučaj u Finskoj ili Norveškoj. Tamo vlade daju poticaje ako kupujete električno vozilo i imali biste mogućnost da na svakom koraku imate stanice za punjenje vozila. To bi bio početak nove ere za grad koji želi prestati zagađivati”, ukazao je Jean-Eric Vergne, svjetski prvak u Formuli E. 

Grad Sarajevo mogao bi se pridružiti metropolama poput New Yorka, Pariza, Rima, Hong Konga i biti organizator utrke Formule E. Idejni tvorac te ideje je Samir Cerić, biznismen sa jakim vezama u svijetu ovog trkaćeg sporta, ali i u Sarajevu.

“Inače, Dino Merlin je naš kum, upoznao nas je prije godinu dana kada sam došao sa ovom ludom idejom da u Sarajevo dovedemo Formulu E, zato što sam smatrao da jedan ovakav događaj stvarno može da pozicionira Sarajevo na mapu svjetskih metropola i da ne treba region da bude dio benchmarka, već da gledamo prema New Yorku, Hong Kongu, Seoulu i drugim gradovima”, istakao je Cerić.

Projekat predviđa da Sarajevo bude uvršteno u kalendar Formule E u junu 2020. godine, kada bi glavni grad Bosne i Hercegovine dobio višegodišnju licencu za održavanje utrka. Gradske vlasti tvrde da će se ovaj projekat finansirati isključivo od privatnih sponzorstava i da poreski obveznici neće plaćati tu utrku.

“Budžetski novac se neće koristiti za organizaciju ovakvog događaja. Zato sam spomenuo sponzore, koje trenutno ne želim otkrivati, ali to su najveće kompanije u Bosni i Hercegovini koje su sa nama u ovom projektu. Ako oni ponađu jasno svoj cilj, mi idemo u taj projekat”, kazao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajevo.

Put je dug, ali cilj je jasan. Dovesti Formulu E u Sarajevo i okrenuti se budućnosti, ekološkoj osviještenosti, turizmu i biznisu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.