Komšić: Svi građani s pravom računaju na OS BiH

Vijesti 30. nov 201810:35 > 10:42
N1

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se pristunima na ceremoniji povodom obilježavanja godišnjice postojanja OS BiH.

BiH je ponosna zemlja koja je kroz svoju hiljadugodišnju tradiciju njegovala aspekt odbrane svog teritorijalnog integriteta. OS BiH su još jedan izraz državnosti, državnosti čiju godišnjicu smo obilježavali ovih dana. Zaštita suvereniteta i integriteta zadatak je svih zemalja koje se svaka na svoj način organizuju u sistem odbrane u čemu ulogu imaju OS. To nije agresivna uloga, nego odbrambena. U tome pogledu, svi građani BiH s pravom računaju na OS BiH koje su formirane sa tim, nimalo jednostavnm zadatkom ali vrlo jasnom i odlučnom namjerom“, kazao je Komšić na početku obraćanja.

Osim ovog zadatka, OS BiH su iskazale spremnost za učešće u aktivnostima onda kada naše građane pogode velike nevolje. Svojim angažmanom su spašavali živote naših sugrađana. Želim odati priznanje pripadnicima OS BiH za učešće u međunarodnim vježbama, kao i prijem u OS BiH 600 mladih vojnika. Jedan od važnijih aspekata OS BiH je onaj dio koji se tiče članstva u NATO savezu, tako moramo ispuniti pet uvjeta iz MAP programa“, dodao je.

Komšić je kazao da nedostaje ispunjenje još jednog uslova.

Iako smo uradili dosta uvjeta, nedostaje nam konačno ispunjenje petog uvjeta koji se odnosi na knjiženje vojne imovine u BiH. Uvjeren sam da ovaj teški zadatak privodimo kraju, unatoč političkim opstrukcijama usmjerenim ka slabljenju OS BiH“.

Dodao je da se treba zalagati na veći stepen saradnje sa OS zemalja koje su članice NATO-a.

Zato treba raditi na unaprijeđenju rada i mobilnosti OS BiH, ali i pomoći stanovništvu. U narednom periodu potrebno se snažno zalagati za povećanje stepena interoperabilnosti sa vojskama zemalja članica NATO-a. OS BiH nisu samo podrška miru i stabilnosti naše države, nego podrška miru u svijetu što dokazuje učešće u mirovnim misijama. Stoga je potrebno dati podršku našim saveznicima u misijama NATO-a i pokazati da ćemo stati rame uz rame“, kazao je i dodao za kraj:

Neka mi bude oprošteno na jednoj neformanoj rečenici. Kao član Predsjedništva, ali i kao građanin, imajući u vidu okolnosti u kojima radite moram reći da sam kao građanin BiH ponosan na vas. Još jednom svim pripadnicima OS BiH želim sretan ovaj dan i godišnjicu“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook i UŽIVO na ovom linku.