Obilježen Dan oružanih snaga BiH

N1 / Ilustracija

Prvi decembar Dan oružanih snaga BiH obilježen je predajom raporta i postrojavanjem komandi i jedinica u Kasarni Rajlovac. Bila je ovo prilika da se predstave uspjesi snaga, nagrade najbolji, ali i da se ukaže na probleme sa kojima su svakodnevno suočeni.

Fizički spremni, dobro obučeni. Tako vojnici, podoficiri i oficiri dočekuju 13. po redu Dan Oružanih snaga. Ali i nedovoljno plaćeni.

“Uvjeti rada pripadnika O.S. BiH nikada nisu bili na zadovoljavajućem nivou. Bolje rećeno, ni ja ni moji suradnici nismo bili time zadovoljni iz finansijskih razloga. Osnovni razlog zbog kojeg su ljudi išli je visina plaće”, kazala je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

Oni koji su ostali, predanost radu pokazuju iz godine u godinu. Onda, kada je najpotrebnije, u vanrednim situacijama, ali i predstavljajući BiH u misijama UN-a, EU i NATO-a.

“Njihov trud i njihova požrtvovanost daleko nadilaze ono što im država i društvo daju. I zato je po meni, neophodno ići na povećanje sredstava za potrebe OS BiH”, istakao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

“Fantastična je stvar da su ove godine OS BiH dobile 11 akreditovanih NATO jedinica, po procesu NATO koncepta operativnih sposobnosti i da smo na taj način zapravo pokazali da možemo da pratimo trendove najsavremenijih i najmoćnijih”, naglasio je Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH.

NATO trendove mogu da prate, no da li će BiH put ove vojne organizacije ne postoji konsenzus. Sam vrhovni komandant-tročlano predsjedništvo nije jedintveno. Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik insistria na vojnoj neutralnosti.

“Reforma čiji produkt smo evo imali priliku da vidimo je rađena da bi BiH postala članica NATO saveza. Ovo je jedna reforma koju smo napravili unutar BiH koja pokazuje da kada hoćemo i kada imamo političku volju možemo da napravimo sjajne stvari”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Na obilježavanju Dana OS BiH prisustvoala su dva člana Predsjedništva Komšić i Džaferović. Ministrica odbrane, te brojni gosti iz diplomatskog i vojnog kora. Raport je predat članu Predsjedništva Željku Komšiću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.