Maratonski pregovori se nastavljaju: Ko će formirati vlast?

N1

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, u Mostaru su razgovarali o budućoj saradnji i mogućem koaliranju u naredne četiri godine. Čović ponavlja da je Stranka demokratske akcije prirodan partner, a Izetbegović kako nije pametno izbaciti Stranku demokratske akcije iz vlasti. Dogovor nije postignut, a Izetbegović poziva stranke ljevice da zajedno djeluju.

Nije se moglo očekivati da će Čović i Izetbegović u Mostaru dogovoriti zajedničko djelovanje na svim nivoima vlasti, ali su približili stavove kako je moguće zajedno formirati vlast. Čoviću bitna izmjena Izbornog zakona, Izetbegoviću, mir i stabilnost, pregovori sa NATO-om i Evropskom unijom, te masovna gradnja u Bosni i Hercegovini. Izetbegović kaže, obaveza im je da budu zajedno, ali Čoviću je svejedno.

“Svejedno mi je koji je bošnjački blok sa nama u igri, ko je spreman prihvatiti evropski put i legitimnost predstavljanja, za mene je bošnjački blok koji je sa nama. Ima prirodnijih partnera, sa njim danas razgovaramo. Međutim, ako ne ide, Bože moj”, istakao je Čović.

“Hrvatska demokratska zajednica je faktički činjenica, mislim da je i Stranka demokratska kacije činjenica, da je vrlo teško, nije i nemoguće, ali vrlo rizično bez Stranke demokratske akcije nešto raditi. Mislim da će morati doći do sazrijevanja i stava ovoga bosanskog bloka vezano za ove dvije stranke”, rekao je Izetbegović.

Tom bloku razgovori nisu smetnja, ali ne osjeti se optimizam da se iz razgovora može nešto postići.

“Ono što ja znam, možda neko čudo da se desi, ali ono što ja znam, stavovi ovog bosanskohercegovačkog bloka i stavovi Hrvatske demokratske zajednice i Stranci demokratske akcije su dva svijeta različita”, kazao je Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte.

“Politička situacija u Bosni i Hercegovini je takva, ustavno uređenje Bosne i Hercegovine je takvo da je vrlo teško očekivati i vrlo, vrlo nemoguće bez jedne nacionalne stranke napraviti vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine, pa i na državnom nivou”, mišljenja je Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije.

Narednog čevrtka, biće održana konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će poslanici primiti certifikate i položiti zakletvu. I samo to, s obzirom da se pretpostavlja kako se do tada, vlast na državnom nivou neće formirati. Stranka demokratske akcije polako gubi konce na kantonalnom i Federalnom nivou tako da im je, bar tako sada stvari stoje, državni nivo jedina prilika da budu dio vlasti.

Zbog toga Stranka demokratske akcije pokušava sa Hrvatskom demokratskom zajednicom da postigne dogovor, ali će im biti potrebno da privole još neke stranke da budu dio koalicije, kako bi u parlamentu imali dovoljnu entitetsku većinu, jer zajedno imaju 13 ruku,pa su im potrebne još dvije. Ukoliko se HDZ odluči na stranke ljevice, zajedno sa njima imaće 15 poslanika. Ovdje bi se mogao pridružiti i Savez za bolju budućnost.

“Pa čak i ta činjenica da ne možemo zaobići na državnom nivou, ne smije zaustaviti sve nas koji možemo svoj doprinos dati ovoj strani, bilo kojoj strani, zovi te je kako hoćete, da li je to bosanskohercegovački blok ili sve stranke koje su ujedinjene ne smijemo pojeftinjavati samo zato što su neke stranke možda nužnost na državnom nivou”, smatra Adisa Omerbegović Arapović, potpredsjednica Saveza za bolju budućnost.

U ponedjeljak, Stranka demokratske akcije će na sastanku pokušati da postigne dogovor sa bosanskohercegovačkim blokom, tačnije sa tri stranke ljevice, kako je najavio Izetbegović. On kaže, bolje sa njima, nego pokušati sa manjim strankama. A u međuvremenu ključno je kako će se formirati Domovi naroda, jer će bilo koja koalicija zavisiti o tome ko će tamo sjediti, s obzirom da je njihova riječ zadnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.