Advokatice Orića i Muhića: Zaštićeni svjedok je presudio sebi lažnim iskazom

Vijesti 30. nov 201818:29 > 18:40
N1

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo oslobođajuću presudu zapovjedniku Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku Armije RBiH Sabahudinu Muhiću. Odvjetnice Nasera Orića i Sabahudina Muhića, Lejla Čović i Sabina Mehić, za Dan uživo su istakle da se presude donose na osnovu dokaza, a ne na osnovu bilo čijih stavova, emocija ili slično.

Lejla Čović je istakla da je Naser Orić zadovoljan izrečenom presudom kao i odbrana.

“Od početka smo dokazivali nevinost Nasera Orića i konačno je pravda zadovoljena. Naser mi je rekao: ‘Pravda je pobijedlila ponovo'”, istakla je ona.

Sabina Mehić kazala je da je i njen branjenik identično reagovao.

“Mi smo ovakvu presudu i očekivali. Kada smo pročitali optužnicu vidjeli smo da ima propusta za odbranu. Dokazi koje smo mi dobili bili su suprotni onim iskazima zaštićenog svjedoka O-1. Mi smo uz optužnicu primili dokaze koji su bili kontradiktorni jedni drugima”, istakla je Mehić.

Čović je istakla da je optužnica bila isključivo bazirana na izjavama zaštićenog svjedoka O-1.

“Optužnica je bila isključivo bazirana na izjavama zaštićenog svjedoka O-1 koji je bio saslušan i u prvostepenom postupku a ponovo i u drugostepenom. Iskaz tog svjedoka je suprotan iskazu svih ostalih svjedoka tužilaštva”, potcrtala je Čović.

Lejla Čović je istakla da Naser Orić nije nikada a niti bi imao razloga da utiče na zaštićenog svjedoka.

“Zaštićeni svjedok je presudio sebi svojim lažnim iskazom. On svaki put kada je saslušavan govorio je drugačije. Uvijek je davao različit iskaz. Zbog toga se sudsko vijeće uvjerilo da on ne govori istinu. Kada govorite istinu vi uvijek ponavljate isto. Laž se ne može ponoviti. Nije bilo potrebe niti interesa da se utiče na ovog svjedoka. To su sve proizvoljni navodi tužilaštva”, kazala je Čović i dodala:

“Nama nije poznato da je Tužilaštvo ikada vršilo istražnje radnje da je bilo takvog uticaja”.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslav Janjić, inače postupajući tužilac u predmetu Naser Orić i dr., komentarisao je za N1 oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću.

“Nisam prisustvovao izricanju presude jer da bi bila presuda mora je izreći Sud, a da bi sud bio Sud BiH u sudnici bi trebali biti žrtve i predstavnici pravosudne zajednice iz Republike Srpske. Obzirom da to nije bilo tako i da za srpske žrtve očigledno nema pravde pred pravosudnim institucijama BiH svemu tome nisam prisustvovao”, rekao je Janjić.

Sabina Mehić je istakla da je za nju ovo vrlo zabrinjavajuća izjava.

“Postupajući tužilac uvodi politiku i nacionalizam u sudnice. Znamo da nacionalizmu i politici nije mjesto u sudnici. Hoću da vjerujem da je u ovom slučaju došlo do pogrešne interpretacije medija za izjavu tužioca. Toliko sam iznenađena njegovom reakcijom. Smatram da je iz poštovanja prema Sudu trebao da dođe na izricanje presude. Mogu potvrditi da smo imali korektan odnos sa postupajućim tužiocem tako da me ovo zaista iznenadilo”, istakla je Mehić.

Lejla Čović je istakla da je vrlo indikativno kako je tužilac znao kakva će biti presuda pa nije došao na izricanje presude.

“Svojim ponašanjem pokazuje da je znao kakva će biti presuda. Zašto nije došao na izricanje presude i zašto je dao takvu izjavu. Nikada ni u ovom niti u drugiim predmetima ne znamo ishode presuda i to bi tako i trebalo biti”, istakla je ona.

Prisustvovanje izricanju presude nije obavezno i to se dešavalo istakle su Mehić i Čović ali ovaj postupajući tužilac je prisustvovao svim ročištima, bio je prisutan i na izricanju prvostepene presude.

Komentirajući reakcije političara Mehić je kazala da oni ma sa koje strane dolazili ne bi trebalo da komentarišu sudske presude.

“Politiičari sa ma koje strane dolazili ne bi trebalo da komentarišu sudske presude. Niko od političara koji danas komentiraju ovu presudu, ja bar nisam upućena, nije pratio tok ovog procesa. Bilo ko od političara komentariše tu presudu napamet. Svaka presuda u bilo kojem procesu se donosi na osnovu dostavljenih dokaza. Ne na osnovu bilo čijih stavova, emocija ili slično”, zaključila je Mehić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.