Orić i Muhić slobodni, odbrana zadovoljna, tužilac poručio: Nema pravde

Vijesti 30. nov 201818:52 > 18:55
N1

Sud BiH odlučio je - Naser Orić i Sabahudin Muhić nisu krivi za zločine koji su im stavljani na teret. Optužnica ih je teretila da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba. Radi se o presudi u ponovljenom postupku, na koju nema mogućnosti žalbe.

Na izricanju presude nije bio prisutan postupajući tužilac Miroslav Janjić. Za N1 je komentirao da za srpske žrtve očigledno nema pravde pred pravosudnim institucijama BiH. Tužilaštvo BiH odgovara – ovo nije stav ove institucije.

Naser Orić i Sabahudin Muhić su slobodni. Apelaciono vijeće u kojem je sjedio samo sudija Tihomir Lukes oslobodio je Orića i Muhića krivice za ubistvo tri srpska zarobljenika 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Ova presuda je konačna.

“Optuženi Naser Orić na osnovu odredbe iz člana 284. tačka c. Zakona o krivičnom postupku BiH oslobađaju se od optužbe. Tišina, molim vas”, kazao je Tihomir Lukes, sudija Suda BiH.

Sudija Lukes, obrazlažući presudu, pojasnio je da tužilaštvo nije dokazalo da su Orić i Muhić ubili ratne zarobljenike Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića. Vijeće je ocjenjivalo vjerodostojnost iskaza svjedoka. Posebno je zaključeno da se iskaz svjedoka O-1, odnosno njegovo svjedočenje, ne može smatrati pouzdanim i vjerodostojnim. Sudija je navodio primjere iz kojih je zaključeno da je O-1 mijenjao iskaze i iznosio drugačije okolnosti. Inače, tužilaštvo je okosnicu procesa temeljilo na svjedočenju zaštićenog svjedoka O-1.

“Shodno tome, Apelaciono vijeće nije našlo svjedočenje svjedoka O-1 pouzdanim i vjerodostojnim jer u njegovim iskazima nalazi razlike koje su nedopustive, a njegovo svjedočenje nije bilo potvrđeno od strane drugih dokaza ili je sa istim bilo u suglasnosti u manjem dijelu što je nedovoljno za donošenje presude kojom se krivica optuženih treba utvrditi isključujući svaku razumnu sumnju”, naglasio je Tihomir Lukes, sudija Suda BiH.

Odbrana je ovakvu presudu, ističu, očekivala.

“Tako da je odbrana apsolutno zadovoljna. Hvala vam”, naglasila je Lejla Čović, advokat Nasera Orića.

Postupajući tužilac Miroslav Janjić nije prisustvovao izricanju presude. Za N1 je kazao “da za srpske žrtve očigledno nema pravde pred pravosudnim institucijama BiH”.

“Nisam prisustvovao izricanju presude jer da bi bila presuda mora je izreći Sud, a da bi sud bio Sud BiH u sudnici bi trebali biti žrtve i predstavnici pravosudne zajednice iz Republike Srpske. Obzirom da to nije bilo tako i da za srpske žrtve očigledno nema pravde pred pravosudnim institucijama BiH svemu tome nisam prisustvovao”, istakao je tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslav Janjić.

Iz državnog tužilaštva za N1 su kratko odgovorili da izrečeni stav tužioca Janjića – nije stav ove institucije. Inače, ovo je bio obnovljeni postupak pred državnim sudom. Postupak je ponovljen jer je prvostepena prvostepena presuda iz oktobra prošle godine ukinuta. I u prvostepenom postupku Orić i Muhić su oslobođeni krivice. Podsjećamo, suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije RBiH i Sabahudina Muhića optužnica je teretila da su učestvovali u ubistvima srpskih zarobljenika – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića tokom ‘92. Tužilaštvo je tvrdilo da je Orić u julu u mjestu Zalazje ubio zarobljenika Slobodana Ilića. Optužnica je Orića i Muhića teretila da su u maju ‘92. u mjestu Lolići ubili zarobljenika Milutina Miloševića. Tužilaštvo je navodiloda su Orić i Muhić u decembru 92. u mjestu Kunjerac ubili ratnog zarobljenika Mitra Savića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.