Završen proces protiv Nasera Orića

Vijesti 30. nov 201820:12 > 20:18
AFP

Pola sata prije početka izricanja drugostepene presude više od deset autobusa stiglo ispred zgrade državnog Suda. Sotine ljudi okupilo se sa transparentnima na kojima je pisalo Orić - heroj a ne zločinac. Vijorile su se i zastave Armije Republike BiH. Uskoro kroz masu prolazi Naser Orić, dočekan aplauzima.

U međuvremenu, na plato ispred Suda, stiže jedan autobus sa predstavnicima srpskih žrtava. Ulaze na drugi ulaz.

Svi su iščekivali ishod drugostepene presude. Oslobođeni su – pročulo se u masi. Naser Orić izlazi iz Suda kao slobodan čovjek.

“Laknulo mi je po ko zna koji put”, prva je reakcija Orićevog sina Amara.

“Presretan sam. Naravno da je bio montiran proces. Nadam se da ih više neće biti. Valjda je sada svima jasno da je imao zašto da bude osuđen, bio bi osuđen dosad”, kazao je Amar Orić.

Slični komentari predstavnika bošnjačkih udruženja.

“Ovo je jedan veliki cirkus i minus za Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo ne smije uzimati lažne svjedoke, ne smije uzimati svjedoke koji su odgovarali za kriminal. Tužilaštvo mora raditi po pravdi. Tužilaštvo u posljednje vrijeme hapsi žrtve genocida”, kazala je Munira Subašić iz Udruženja “Majke Srebrenice”.

“Pobijedila je pravda i istina. Ovo je bila montirana politička tužba. Ovo je još jedan dokaz da je pobijedila pravda i sitina”, poručila je Bakira Hasečić iz Udruženja “Žena – žrtva rata”.

Predstavnici srpskih udruženja ranije su napustili zgradu Suda. Ušli su u autobus i otišli bez izjava za medije. Međutim, za sobom su ostavili pisanu poruku na platou, na kojoj je pisalo “Sud BiH = Naser Orić”.

Sastanak su održali u Istočnom Sarajevu, a potom stali pred medije.

“Porodice su danas dale komentar da šute. Mislim da je suvišan bilo kakav komentar. Ove ovdje porodice su čekale pravdu punih 20 godina i nisu je dočekale. Naser Orić im se danas pred Sudom BiH smijao u lice”, poručio je Milorad Kojić iz Centraza istraživanje ratnih zločina RS.

Okupljanje velikog broja članova bošnjačkih i srpskih udruženja žrtava osugaravale su jake policijske snage. Sve je proteklo bez incidenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.