U Sarajevu promovisani diplomanti i magistranti: Diplomirao i Edin Džeko

Vijesti 01. dec 201812:43 > 12:48
N1

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch - Zetra“ danas je održana svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Na svečanosti su prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor UNSA i dekani fakulteta i akademija promovisali 5.246 diplomanata i magistranata.

Rektor Škrijelj je pozdravio diplomante i magistrante na četrnaestoj zajedničkoj promociji i dodjeli diploma, te im zaželio svako dobro u ličnom i profesionalnom životu.

U proteklih sedam decenija Univerzitet u Sarajevu do danas je promovisao više od 166.000 diplomanata, više od 18.000 magistranata i više od 3.000 doktora nauka. To znači da je Univerzitet u Sarajevu svojim kadrovima, odnosno njihovim idejama, doprinosom, gledištima i odnosima obilježio čitavo jedno stoljeće bh. društva“, kazao je Škrijelj između ostalog i dodao:

“Budite ponosni na sebe i svoj uspjeh, jer završetkom studija vi ulazite u jedan potpuno novi svijet, svijet koji je u ovom trenutku opterećen mnogim nedoumicama i izazovima, i koji od vas, imajući u vidu vaš akademski uspjeh, ima posebna očekivanja. Pozivam vas da svoja znanja i vještine, stečene na univerzitetu, stavite u funkciju progresa i življenja temeljnih humanističkih načela“.

Promociji je prisustvovao i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je naglasio da diplomanti i magistranti moraju cijeniti znanje koje su stekli te da su oni budućnost BiH. Iskazao je i želju da se smjena generacija u državi dogodi što prije.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

“Današnji dan je ustvari razdjelnica između dvije etape vaših života. Jedne studentske, koja je nezaboravna, ostaje trajno upamćena i puna entuzijazma i koja se danas završava i druge etape, koja počinje i koja je mnogo ozbiljnija i odgovornija, ali i zbog toga izazovnija i inventivnija“, rekao je Zvizdić.

Dodao je da želi uputiti nekoliko poruka, od koji je, po njemu, najvažnija da “trebaju ostati svjesni činjenice da su svoje znanje i zvanje stekli na najboljem i najstarijem Univerzitetu u BiH”.

I, da ste to stekli upornim radom, trudom, odricanjem, neprospavanim noćima i stalnim stjecanjem novih znanja, vještina i kompetencija. Jer, kako reče jedan stari filozof: ‘Korijeni učenja su gorki, ali će zato plodovi biti slatki’. Dakle, čuvajte te vrijednosti, čuvajte dignitet vaših profesija“, poručio je Zvizdić.

Među ovogodišnjim diplomantima UNSA je i Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije BiH i napadač Rome, koji je prisutne pozdravio preko video linka, što je izazvalo oduševljenje u “Zetri“.

“Znanje je naše oružje, rekao je Nelson Mendela. Mi se ne smijemo bojati da to oružje iskoristimo kako bi služili opštem interesu“, poručio je kolegama i koleginacama Harun Išerić, najbolji student drugog ciklusa studija sa Pravnog fakulteta, sa prosjekom ocjena 9,98.

Posebna priznanja dodijeljena su 181 najuspješnijem studentu prvog i drugog ciklusa studija i integrisanog studijskog programa I i II ciklusa, a podijeljeno je i 55 zlatnih znački UNSA, 116 srebrenih i deset Povelja univerziteta.

Najbolji studenti prvog ciklusa studija u 2018. godini su Abdulah Jašarević i Demir Papić, obojica sa Prirodno-matematičkog fakulteta s prosjekom ocjena 10,00, a najbolji student drugog ciklusa studija sa prosjekom 9,98 je Išerić sa Pravnog fakulteta.

Univerzitet u Sarajevu osnovan je 2. decembra 1949. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.