Uništavanje prikupljenog oružja za poboljšanje bezbjedonosne situacije

Vijesti 01. dec 201816:35 > 16:35
N1

Oko 2.500 komada oružja i sastavnih dijelova koje su prikupile agencije za sprovođenje zakona u BiH uništeno je danas u Banjaluci. U procesu uništavanja malog i lakog naoružanja učestvuje deset bezbjednosnih agencija i BiH a uključen je i UNDP. Cilj je poboljšanje cjelokupne bezbjednosne situacije

Više od 1.100 pištolja, pušaka i drugih komada lakog oružja, te skoro 1.300 sastavnih dijelova izgorjeli su u livnici banjalučke fabrike Jelšingrad.

Ovo su oružje policijske agencije u Bosni i Hercegovini prikupile svojim radom, ali veliki dio su i građani dobrovoljno predali.

“Potrebno je razdvojiti ovaj proces od procesa uništavanja oružja u posjedu Oružanih snaga jer je to sasvim odvojeno. Gdje se uništavaju viškovi naoružanja koje Ministarstvo odbrane ima u svom posjedu i ti oružje planski od strane Oružanih snaga. Danas je uništavanje oružja koje su policijske agencije prikupile njihovim operativnim radnjama”, kaže Ermin Pešto, Koordinacioni tim za rukovođenje lakim oružjem.

Tokom prošle i ove godine uništeno je 13 000 komada malog i lakog naoružanja, te njihovih dijelova. Cilj je borba protiv ilegalne proizvodnje i povećanja broja naoružanja.

“EU iznimno cijeni napore Bh vlasti a posebnoo agencija za provođenje koje zajedno rade na djelotvoran način. Specijalno smo zadovoljni Centrom za kontrolu djelovanja malog i lakog naoružanja u itsočnoj i jugoistočnoj Evropi”, ističe Richard Wood, šef Odjeljenja za vladavinu prava pri Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH.

Uništavanje neispravnog, oduzetog ili od strane građana predatog naoružanja projekat je u kojem učestvuje 10 policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine.

“Ovo je jedan projekat koji pokazuje snagu koordinacionog tijela koje je uspostavljeno u BiH tu participiraju sve sigurnosne agencije u BiH uključujući i Oružane snage ali i ministarstva koja imaju za cilj više legalnih tokova oružja i kroz ovaj čin se pokazuje koordinacija koja funkcioniše”, kaže Slobodan Tadić, UNDP.

Zvanične statistike ukazuju da u BiH postoji oko 16.000 tona ili oko 40.000 komada oružja koji se i dalje nezakonito nalaze u javnom domenu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook i UŽIVO na ovom linku.