7 na N1: Vlast, sve opcije otvorene

Vijesti 01. dec 201820:42 > 20:49
N1

Iz današnjeg izdanja izdvajamo:

Svađe, prepucavanja, nakon toga odgađanje, pa nastavak sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta ili sto bi narod rekao “jedan veliki politički cirkus” pratili smo ove sedmice. To je trebala biti konstituirajuća svečana sjednica, no ako se po jutru dan poznaje, u federalnom parlamentu dani će biti izuzetno dugi i sivi.

A zaiskrilo je nakon što je postalo jasno da zastupnici građansko-ljevičarskog bloka imaju većinu i mogu izabrati predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Glasovima 52 zastupnika, bez SDA, HDZ , HDZ 1990 i Laburističke stranke, izabran je Elvir Karajabić. Dva potpredsjedavajuća pričekaće formiranje Doma naroda FBiH, SDA najavljuje i apelaciju Ustavnom sudu .

U međuvremenu traju pregovori, sve opcije su otvorene. Dojučerašnji protivnici, preko noći mijenjanju mišljenje jer formiranje vlasti u suštini je matematika, a ona je neumoljiva. Niko osim Dodika nema dovoljno da složi po svojoj volji.

Naser Orić slobodan je čovjek. U drugostepenom postupku oslobođen je optužbi za ubistavo civila na područje opštine Srebrenica i Bratunac. Za jedne heroj, za druge zločinac, takve su i reakcije na ovaj slučaj.

Priznavanje genocida, kao osnovnog koraka na putu Srbije prema EU, postalo je dijelom godišnje rezolucije Evropskog parlamenta koja je donesena je sa 503 glasa za, 85 protiv i 47 suzdržanih glasova. U Srbiji šokirani.

Pozitivna strana BiH, Oružane snage, obilježile su svoj dan. Uvijel su tu kada je potrebno, u vanrednim situacijama, ali i predstavljajući BiH u misijama UN, EU i NATO misijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.