Štefica Galić primila nagradu Johan Philipp Palm

Vijesti 02. dec 201815:49 > 15:57
Tačno.net

Glavnoj urednici portala Tačno.net iz Mostara Štefici Galić, danas je u Schorndorfu uručena nagrada Johan Philipp Palm za slobodu govora u 2018. godini.

Nagrada nosi ime po Johanu Philippu Palmu, njemačkom književnom izdavaču i borcu za slobodu koji ubijen početkom 19. stoljeća tokom Napoleonovih osvajanja po direktnoj naredbi francuskog vojskovođe Napoleona Bonaparte, prenosi Tačno.net.

Nagradu je uručio: Prof. Dr. Ulrich Palm.

U svom obraćanju prisutnima, Galić je kazala da je iznimno počašćena sa ovom važnom nagradom, dodavši da će čovjek čije ime nagrada nosi bit će joj inspiracija i podstrek u daljnjem radu, u borbi za bolji i pravedniji svijet.

“Nagradu primam u vrijeme kada sam gotovo već bila izgubila vjeru u dobro i u pravdu. Nagrada ne dolazi iz moje zemlje, nego od vas, iz Njemačke. Ne mogu, a da se ne sjetim one poznate izreke kako nitko nije prorok u vlastitoj domovini. Bilo kako bilo, sretna sam da je neko prepoznao moj angažman i borbu koja traje godinama. Radim i borim se i nikada nisam ni pomišljala da bih za to mogla biti nagrađena, niti sam to očekivala. Sva moja aktivnost rezultat je onoga što smatram svojom moralnom i ljudskom dužnošću. Ni manje, ni više od toga”, kazala je u svom govoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.