Američko-njemačka inicijativa – nova prilika za BiH?

Vijesti 02. dec 201818:23 > 18:24
N1

Regionalni, međunarodni i geopolitički odnosi u Jugoistočnoj Evropi bili su tema nedavno održanog skupa u Garmisch-Partenkirchenu. Riječ je o svojevrsnom pledoajeu zajedničkom angažmanu Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke u našoj regiji. A nezaobilazna tema bila je i Bosna i Hercegovina.

Njemački Garmisch-Partenkirchen mjesto je na kojem se odnedavno krenula razvijati jača potpora budućim koracima u zajedničkom angažmanu SAD-a i Njemačke na prostoru Zapadnog Balkana, tako i Bosne i Hercegovine. Revitalizacija evropskog puta nužna. Nakon njemačko-britanske inicijative iz 2014. godine, ovo novo partnerstvo – prema mišljenjima uključenih u proces – moglo bi biti prilika za sigurnije i brže korake.

“Svjedočimo da međunarodna zajednica dugo vremena ne govori jednim glasom, da je Bosna i Hercegovina često poligon za prepucavanje velikih svjetskih sila, da smo geostrateški interesantni. Ali isto tako svjesni smo da bez pomoći izvana mi nemamo unutrašnji kapacitet da prebrodimo prepreke na evropskom i NATO putu, a prije svega nemamo kapacitet za izmjenama ustava što je tema zadnjih deset godina”, kazao je Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH.

Dužnosnici Njemačke i SAD, kako kaže čelnik Nezavisnog bloka Senad Šepić, pokazuju spremnost da u narednom periodu budu više angažirani u političke i društvene procese na Zapadnom Balkanu.

“Vrlo je važno da su SAD i Njemačka zajedno, da imaju zajednički stav spram Zapadnog Balkana i BiH. Kad god je to bio slučaj, mi smo imali napredak. Imamo zajedničke interese: to su stabilnost, razvoj i evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana. To uostalom jesu i interesi najvećeg dijela građana koji žive u ovim našim zemljama”, istakao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Geostrateški i geopolitički interesi svjetskih sila itekako se prepliću na ovim prostoru. Na različite načine. Kada je pak riječ o njemačkim nastojanjima na ovom području, prema riječima Slavena Kovačevića, stručnjaka za geopolitiku – oni su kompatibilni i onim američkim – a to je prije svega poštivanje osnovnih europskih vrijednosti.

“Očekujem da će SAD posvetiti pažnju odbacivanju etničkog modela u BiH, kao i transformaciji političkog sistema ove zemlje u nešto što bi bilo efikasinije za rad državnih organa i institucija. U tom pogledu, Amerikanci pokušavaju da ostvare iskorak da BiH uđe u NATO”, kazao je Slaven Kovačević, stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije.

Osim integracija u Evropsku uniju i NATO, što je bilo u središtu streteškog djelovanja njemačko-britanske inicijative, koja se prije svega bazirala na ekonomskih reformama, za očekivati je da će ova nova, za sada u razvoju, osim na ekonomiji i sigurnosti, fokus staviti na političke reforme u BiH i rješavanju otvorenih političkih pitanja u regiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.