Novi dan: Gosti su Semir Efendić, Elvir Karajbić, Fra Mile Babić i Ivan Vukoja

Vijesti 02. dec 201819:50 > 19:55
N1

U Novom danu u ponedjeljak ujutro donosimo:

Koliko većinske konfesije u BIH djeluju na oblikovanje političke i društvene zbilje unutar BiH? Čime se kolektiviteti u BiH vode? Da li danas vjera spaja il razdvaja? Koji su trenutno najveći izazovi s kojim se BIH kao zemlja suočava? Šta su najveće prijetnje BIH? Na ova pitanja odgovara filozof, teolog, Fra Mile Babić.

Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara objavio analizu: “OHR tvrdi da državni ustav i zakoni te odluke Ustavnog suda BiH ne obvezuju entitete na njihovo poštivanje i provođenje”. Tvrde da OHR-ovi zadnji istupi dovode u pitanje ustavno-pravni poredak BiH. Ivan Vukoja, sociolog i predsjednik Skupštine Instituta za ND govori o ovoj analizi, ali i o ostalim dešavanjima na društveno političkoj sceni BIH.

Dugogodišnji je parlamentarac, a na proteklim općim izborima, bio je kandidat SDP-a za Predstavnički dom Federalnog parlamenta. Magistar je ekonomije, osam godina radio kao Federalni inspektor u Finansijskoj policiji Federacije BiH. Elvir Karajbić izabran je za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Izbor Karajbića potvrdio je da u Parlamentu FBiH postoji nova većina koja ne uključuje SDA i HDZ. Naš je gost.

Predvodio je listu SDA za Kanton Sarajevo, osvojio najveći broj glasova u KS, bio jedan od kandidata za premijersku poziciju. Na kraju od zastupničkog mjesta u Skupštini odustao, a ostao na načelničkoj poziciji Općine Novi grad. O isključivanju SDA iz vlasti na nivou Kantona Sarajevo, pregovorima sa drugim političkim opcijama, strategiji vođenja općine Novi grad Semir Efendić govori za Novi dan.

Međunarodni je dan osoba sa invaliditetom. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se s ciljem da promoviše razumijevanje problema invaliditeta u društvu, da omogući osobama sa invaliditetom ostvarenje svih prava i njihovu potpunu uključenost u društvo. Tim povodom razgovaramo sa Ismailom iz Zenice. Za njega je čuo cijeli svijet: Ismail nema ruke, ali to mu ne smeta da pliva kao vidra. Ismail u Novi dan dolazi sa mamom Elminom.

Poznata italijanska novinarka i književnica posljednje četiri godine, život u Italiji, zamijenila je onim u BiH. U Sarajevo je došla turistički, ubrzo se kako kaže zaljubila u ovaj grad koji je postao njen dom i velika ljubav. Tokom 2017. je objavila knjigu “La lingua geniale”, knjiga je postala svjetski bestseler, a inspiraciju pripisuje upravo Sarajevu. Kako i zašto se zaljubila u Sarajevo, Andrea će govoriti za Novi dan.

Minela Jašar-Opardija sa vama od 7 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.