Akcija FUP-a u Kantonu Sarajevo, ima uhapšenih

Vijesti 03. dec 201811:06 > 11:08
FUP/Ilustracija

Policijski službenici Federalne uprave policije su u nedjelju pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te angažman Specijalne policijske jedinice i Jedinice za podršku FUP-e, realizovali operativnu akciju kodnog naziva „COINTS“ na području Kantona Sarajevo, a vezano za krivična djela "Razbojništvo" i "Iznuda".

U sklopu navedene akcije, a po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na pet lokacija na području Kantona Sarajevo, te su uhapšene tri osobe i to državljanin R Srbije iz mjesta Peć – Kosovo incijala E.R. (1990.) koje je od ranije poznato policijskim organima kao višetruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela, te dva lica iz Sarajeva incijala A. Ć. (1991.) i B. D. (1993.), koja se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima.

Prilikom pretresa, pronađeno je i oduzeto p.m.v. čija je vrijednost cca. 40.000 KM, određena količina novca, materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Cannabis“ i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Navedene osobe se sumnjiče da su u mjesecu junu 2018. godine izvršili razbojništvo na štetu vlasnika jedne privatne firme iz Sarajeva, a nakon čega su od iste osobe iznudili i cca. 100.000 KM. Nadalje, iste osobe se sumnjiče da su do realizacije ove operativne akcije pripremali ponovnu iznudu od iste osobe i to za novčani iznos od 120.000 KM.

Uhapšene osobe su privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade nakon čega je osoba B. D. po naredbi postupajućeg tužitelja puštena na slobodu, dok će osobe inicijala E. R. i A. Ć. biti u zakonskom roku predate Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom pretresa pružili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, saopćeno je iz FUP-a. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.