NATO odobrava program za BiH, u srijedu odluka ministara

Vijesti 03. dec 201811:44 > 11:44
Reuters

NATO će odobriti Godišnji nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu što praktično znači aktivaciju MAP-a za Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći na pres-konferenciji kojom je najavio sastanak ministara vanjskih poslova članica NATO-a, generalni sekretar Jens Stoltenberg je kazao kako će taj prijedlog biti stavljen pred ministre na sastanku u srijedu.

“Razgovarat ćemo o daljnjem razvoju veza sa Bosnom i Hercegovinom i očekujem da će ministri potvrditi spremnost NATO-a da prihvate prvi bosanski Nacionalni godišnji program. Ovo je veoma važan alat koji može pomoći zemlji da nastavi rad na važnim političkim, ekonomskim i odbrambenim reformama. Sada je na Bosni i Hercegovini da prihvate ovu šansu koju im dajemo”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je na pitanje novinara kazao kako je sada sve na vlastima Bosne i Hercegovine, ali i da očekuje da će ministri dati zeleno svjetlo za ovakav prijedlog.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kaže kako su ovo dobre vrijesti za BiH te se nada da će odluka biti potvrđena u srijedu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

 N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.