Grubeša: Uložićemo dodatne napore, državni zatvor mora biti otvoren

Vijesti 03. dec 201818:32 > 18:32
N1

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, za N1 je kazao da očekuje da će državni zatvor početi sa radom 1.1.2019. godine, kako je i planirano, iako to pitanje danas nije bilo razmatrano ne sjednici Vijeća ministara BiH.

Gostujući u emisiji Dan uživo, Grubeša je objasnio da su dvije tačke o državnom zavoru bile na dnevnom radu sjednice Vijeća ministara, ali da su odgođene pošto je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zatražio dodatna pojašnjenja o tome šta slijedi nakon što se zatvor stavi u funkciju.

“Uložićemo dodatne napore. Razgovarao sa sa ministrom kako bi to mogli ubrzati. Ne smijemo propustiti 1.1.2019. godine. Imamo jednu grandioznu instituciju na nivou BiH. U njenu izgradnju je uloženo 40 miliona eura. On mora biti otvoren”, istakao je.

Naveo je da Ministarstvo pravde BiH godišnje doznači 4 miliona KM za služenje kazni zatvora entitetskim zatvorima, koji su i pretrpani, dodavši da su uglavnom radi o dugotrajnim kaznama zatvora.

Što se tiče sumnji i tužbi za zloupotrebu položaja i “pranje novca” prilikom izgranje državnog zatvora, Grubeša je kazao da on vjeruje da institucije rade svoj posao.

“Ako je bilo nezakonitih radnji, ja vjerujem da će one biti adekvatno procesuirane”, dodao je.

Upitan da prokomentira slučaj Marka Radića, koji je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen zbog zločina protiv čovječnosti u Mostaru na 21 godinu zatvora, ali mu je Županijski sud u Zagrebu u procesu priznavanja strane sudske odluke kaznu smanjio na 12,5 godina zatvora, Grubeša je kazao da je njegova odluka o transferu Radića bila u skladu sa zakonom.

“Ono što sam morao napraviti, kad osoba ima dvojno državljanstvo, je napraviti transfer. U javnosti se podigla prašina da je to ekstradicija, naravno da nije. Kad je transfer u pitanju, osoba može biti transferirana u zemlju u kojoj ima prebivalište da služi ostatak kazne. Na koji vremenski period će sud te zemlje osuditi tu osobu, prilikom priznavanja kazne, mi na to nemamo uticaja”, naglasio je.

Komentirajući izjavu glavnog tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertza, u kojoj kaže da je Grubeša dozvolio da Radiću bude prepolovljena kazna, ministar je nevao nekoliko primjera osuđenika iz Haga koji su bili pušteni prije isteka kazne.

“Ono što mi u bh. javnosti trebamo je više obratiti pozornost i da gledamo u budućnost. Mi se stalno vraćamo na prošlost i stalno tražimo uzroke i razloge da se strane osobe, koje na neki način imaju kontakata sa bh. stvarnošću i praksom, da im dajemo toliko prostora, da oni sada nama komentiraju šta bi mi trebali raditi. I konstantno nas vraćajući u neki permanentni sukob. Mislim da nam to ne donosi nikakvog dobra”, istakao je Grubeša u razgovoru sa Zvonkom Komšićem.

Dodaje da ako smatramo da neka zakonska rješenja nisu dovoljno dobra, onda treba tražiti način kako da se ti zakoni mijenjaju.

Grubeša je odbio da kaže hoće li tražiti da se Radić vrati u BiH, kako bi se presuda provela u cjelosti, dodajući da je odgovorio Brammertzu i uputio pojašnjenje Vijeću sigurnosti UN-a, ali je sadržaj tog pojašnjenja također odbio otkriti.

Ministar je još govorio o problemu imovine BiH u Hrvatskoj, kazavši da je on incirao pravljenje radne grupe koja bi se trebala baviti tim pitanjem.

“Pozvao sa nadležne entitetske službe koje se bave imovinom, da sjednemo i napravimo radnu grupu koja će pokrenuti incijativu. Sastao sam se i sa ministrom državne imovine Hrvatske, i dogovorio da se stavi klauzula u u ugovore da se ne može steći ta imovina. Zaštitio sam pravo BiH”, pojasnio je.

Komentarisao je i kritike bh. javnosti da više radi za interese Hrvatske.

“Bh. javnost se zabavlja na ovaj ili onaj način. Ne mogu biti ministar BiH, radtiti za interese Hrvatske. Narod BiH me je izabrao, prije svega sa državljanin BiH, ministar BiH. Ovo je moja domovina i tako će i ostati”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.