Podić: Od zagađenja kao u Sarajevu, ljudi umiru

Vijesti 03. dec 201818:27 > 19:38
N1

Sarajevo je jučer bio najzagađeniji grad u svijetu, slična situacija je i danas, a vrijednosti indeksa kvaliteta zraka može izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme. Anes Podić iz Udruženja "Eko akcija" gostujući u programu N1 je istakao da je vrsta zagađenja zraka u Sarajeva vrsta zagađenja od koje se umire.

Magla i smog prizemljili su i avione na aerodromu, respiratorne maske možete vidjeti na licima građana glavnog bh.grada. Podić ističe da se ista situacija dešava godinama.

“Desi se ono što se dešava svake godine, svakog decembra. To je dio godine kada zbog atmosferskih uslova koncentracija zagađenja poraste. Zima je i više je izvora koji doprinose tom ukupnom zagađenju. Godinama imamo isti scenarij. Desi se da dobijemo medijsku pažnju, pa reakciju vlasti kao danas, “Nije toliko zagađeno”. Koliko je zagađeno najbolje govori podatak da je prag uzbune u Parizu na ovu vrstu zagađenja 80 PM 10 po kubnom metru. U Kantonu Sarajevo taj prag je pet puta veći. Neko u KS je ocijenio da su naša pluća pet puta izdržljivija nego pluća građana Pariza. Na osnovu čega nije poznato”, istakao je Podić.

Zrak koji građani Sarajeva udišu po nizu zdravstvenih studija može izazvati niz ozbiljnih zdravstvenih problema kazao je Podić i dodao:“To je vrsta zagađenja od koje se itekako umire”.

Bosna i Hercegovina je po nalazima Svjetske zdravstvene organizacije prošle godine bila rangirana kao druga po broju umrlih od zagađenja zraka i to je problem koji mi imamo a za koji uopšte nema reakcija istakao je Podić.

Na pitanje kako je moguće da smo zagađeniji od Pekinga Podić odgovara da je Peking učinio mnogo toga da riješi ovaj problem.

“To su satne statistike. Treba napomenuti da je Peking posljednih godina napravio velike korake, potrošio velike novce, ali i gomila prljavih tvornica je pozatvarana kako bi zrak bio čistiji. Oni su takođe ignorisali problem, ali su se pokrenuli i Peking već duže nije najveći problem”, kazao je.

Sarajevo nije jedini problem, i Zenica tokom cijele godine ima problem sa zagađenjem zahvaljujući Željezari Zenica i vjerovatno je najzagađeniji grad u BiH istakao je Podić dodavši da i Tuzla i Lukavac takođe imaju problema sa zagađenjem.

Najveće je zagađenje tokom večernjih sati”, zaključio je on.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.