Konaković o mjerama par-nepar: Ja bih to opet uradio

Vijesti 03. dec 201819:22 > 19:27
N1

U srijedu, 5. decembra, biće održana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zbog alarmantne situacije u vezi sa zagađenjem vazduha, odlučio je večeras skupštinski Kolegijum.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković rekao je da je, prema novim podacima struke, procent zagađenosti od saobraćaja 50 odsto, a do sada je bio 15 odsto.

Prema njegovim riječima, podaci pokazuju da ugalj nije jedan od glavnih problema u Kantonu Sarajevo.

Ja bih opet uradio mjere poput par-nepar, te da stare motore euro jedan i dva isključujemo iz saobraćaja i zdravlje građana stavimo ispred svega”, rekao je Konaković.

On je naveo da je stanje loše, ali da će se potruditi da ne eskalira i da u narednom budžetu budu obezbijeđena ozbiljnija sredstva, prenose federalni mediji.

“Na sjednici ćemo imati informaciju o zagađenosti, zatim mjere i nove prijedloge koji bi mogli doprinijeti kratkoročnom i dugoročnom rješavanju jednom od najvećih problema Kantona Sarajevo”, naveo je Konaković.

On je dodao da su večeras na Kolegijumu razgovarali i o nabavkama novih mjernih stanica koje bi doprinijele kvalitetnijem mjerenju, te da će posebno važna biti nova studija sa pravim podacima i mjerama koje treba preduzeti.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas je saopšteno da se narednih dana očekuje zadržavanje visoke koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, te prekoračenje propisanih vrijednosti na cijelom prostoru po kotlinama i dolinama u BiH.

U Sarajevu su prekoračene propisane vrijednosti za ugljen-monoksid, jer je dnevni prosjek bio četiri do pet puta veći od propisanog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.