Nova mjerenja: Sarajevski zrak i dalje ''prijeti''

Vijesti 03. dec 201821:16 > 21:33
N1

U Sarajevu je večeras zagađenost vazduha opasna po zdravlje, saopćilo je večeras Udruženje Eko akcija.

Indeks kvaliteta zraka ima brojčanu vrijednost 376 i okarakterisan je kao opasan. Udruženje građana “Eko akcija” upozorava na ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima – morale bi izbjegavati veća zadržavanja vani.

U sklopu kompleksa Ambasade SAD u Sarajevu nalazi se oprema za praćenje kvalitete zraka. Ova oprema mjeri nivo finih čestica u zraku koja također potvrđuje ove podatke.

O zagađenosti zraka večeras se oglasio i Martin Tais, stručnjak za upravljanje kvalitetom zraka.

‘Evo trenutnog stanja zagađenosti zraka u Sarajevo koje dominira sa povišenim koncentracijama prašine (PM10 i PM2.5). PM10 na stanicama Ilijaš i Ilidža je preko 400 miligrama u metru kubnom, a na Otoci je preko 300. Na stanici Bembaša su koncentracije PM10 u opadanju. Razlog je što je počeo da duva vjetar lokalni dolinom korita Miljacke, koji je čist i zato smanjuje zagađenost zraka. Zenica ima problem sa povećanim koncentracija SO2 i to je evidentno”, napisao je on.

Podsjećamo, zagađenje zraka u Sarajevu bila je jedina tačka dnevnog reda na hitnom Kolegiju Skupštine Kantona Sarajevo. Detaljnije na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.