Pokrenuta peticija za čistiji zrak: '400.000 ljudi nema priliku disati'

Vijesti 04. dec 201809:54 > 09:58
N1

Pod nazivom 'Želimo da dišemo zdrav zrak' je pokrenuta peticija čiji je cilj rješavanje problema zagađenosti zraka u glavnom gradu. Inicijator peticije je Almir Imširević, profesor na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti.

Kao prijedlog za rješenje je Imširević istakao to da “Vlada Kantona Sarajevo mora hitno angažovati stručne ljude”. Njegova je poruka da se “angažuju najbolji, prouče iskustva uspješnih zemalja i preusmjere ulaganja u – naše zdravlje”.

Imširević je poručio i to da svijet da “koji ne vidimo zbog smoga, stvarniji, važniji i opasniji”.

U međuvremenu, prognoze govore da se meogu očekivati značajnije promjene opštih meteoroloških uslova koji bi popravili stanje kvaliteta zraka u područjima u kojima je on značajno narušen.

Peticiji možete pristupiti klikom na ovaj link.

Moguće je da sutra mjestičmično ili u kraćim periodima dođe do poboljšanja uslova i stanja kvaliteta zraka.

Zagađen zrak je obilježio jučerašnji dan u većem broju gradova i na najevećem broju mjernih mjesta zadržan je sličan nivo zagađenja kao u nedjelju.

Izmjerene koncentracije lebdećih čestica, odnosno prašine u zraku (PM10 i PM2.5) su bile više od propisanih (>50ug/m3) na svim mjernim mjestima izuzev Goražda gdje je došlo do blagog pada koncentracija u odnosu na nedjelju i Ivan-sedla (stanica vraćena u rad jučer) na kojem se i ne očekuje taj nivo zagađenja obzirom da je riječ o pozadinskoj stanici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.