Tanja Fajon, Irma Baralija i Čedomir Lukić u Novom danu

Vijesti 04. dec 201816:06 > 16:07
N1

U Novom danu u srijedu ujutro gledajte:

O aktivnostima unutar Parlamenta EU, amandmanu zastupnika Igora Šoltesa o važnosti priznavanja genocida u Srebrenici od strane Srbije, progresu Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj Uniji i faktorima stabilnosti u regionu za Novi dan govori Tanja Fajon, zastupnica Slovenije u Parlamentu EU.

Sarajevo je treći dan zaredom, grad s ogromnom koncentracijom onečišćenja zraka, koji je po indeksu kvalitete zraka – opasan, što podrazumjeva i upozorenje da svako može osjetiti ozbiljan uticaj na zdravlje. Ne radi se o izolovanom fenomenu već o pojavi s kojom se gradovi u BiH suočavaju svake zime – istovremeno prevencija i intervencija izostaju, svake godine. Za srijedu je sazvana je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo o ovom pitanju a o svemu za Novi dan govori ministar prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo, Čedomir Lukić.

Baralija protiv Bosne i Hercegovine – tužba je Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine pred Sudom za ljudska prava u Strazburu zbog neodržavanja izbora u Mostaru. Suština tužbe, bez obzira na trajanje sudskog procesa je da se Mostar vrati na političku agendu Bosne i Hercegovine. Građani Mostara su osam godina spriječeni da učestvuju u izbornom procesu na lokalnim izborima. Irma Baralija  naša je gošća.

U Sarajevu se petog decembra u okviru Open festa održava javna tribina sa temom legalizacije marihuane. Prošlogodišnja tribina koja je organizovana na Fakultetu poliitčkih nauka okupila je preko 150 učesnika koji su slušali predavanja, djelili svoja iskustva i diskutovali. Naši gosti su govornici na ovogodišnjoj tribini – Irfan Ribić, osnivač udruženja “Canabih”, Admir Čavalić, predsjednik udruženja “Multi”.

Krajem decembra se u Sarajevu održava humanitarni bazar za napuštene životinje – govorimo o ovom događaju, a sa nama su u studiju i usvojene životinje koje su svojim porodicama pokazale koliko ljubavi i odanosti pružaju zauzvrat.

Gledate Novi dan od 7 do 10 sati na N1 televiziji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO ovom linku.