Tuzlanski kanton: Broj oboljelih od raka pluća u stalnom porastu

Vijesti 04. dec 201816:36 > 19:38
N1

Tuzlanski kanton bilježi porast oboljelih od respiratornih oboljenja, prvenstveno hronične opstruktivne plućne bolesti, uplale gornjih i donjih disjanih puteva te karcinoma pluća. I sve to u jednom od najzagađenijih gradova Evrope za koji nadležni nemaju rješenje.

Od svojih 60 godina života,  Mirsada Alimanović 43 godine radi na pijaci. Kapa i šal jedina su joj zaštita od zagađenog zraka.

“Osjetimo sve. Guši nas, smrdi sa svih strana. Ne znam šta se loži, u čemu je problem, ne znam šta je”, kaže Alimanović.

A to je nečist zrak kojeg uzrokuje industrijska postrojenja, individualna ložišta i brojni automobili. Inače, prije četiri godine broj oboljelih od raka pluća u ovom kantonu bio je 214, prošle godine 265, a ove godine očekuje se još veći broj. Niz otrovni čestica i gasova oštećuje respiratorni epitel, tvrde ljekari.

“To je sumpor dioksid, ugljen dioksid, ugljen monoksid, azotni osid, ozon, sitne čestice prašine ispod 2,5 mikrometra, te krupne čestice između 10 i 5 mikrometara. Sve te čestice prašine oštećuju i gornje i donje disajne puteve”, pojašnjava Suvad Dedić, Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla.

Tuzlanski kanton ima pet fiksnih i jednu mobilnu stanicu koje mjere zagađenje zraka. Iz resornog ministarstva tvrde da je korištenje uglja najveći problem, te da su oni nadležni samo za praćenje i izvještavanje o kvaliteti zraka i da rade na projektima širenja mreže toplifikacije.

“Ne može nijedno ministarstvo, niti jedna institucija, niti jedan pojedinac učiniti da se promjeni ova situacija. Treba da svako krene od sebe i da nešto mijenjamo. Individualna ložišta, oni koji lože ugalj, trebaju preći na energente koji manje zagađuju zrak”, ističe Goran Mišić, Ministarstvo za zaštitu okoliša TK.

“Ako se nisu smanjili izvori emisije u zrak, ne može očekivati promjene. Možemo samo moliti Boga da pada kiša i puše vjetar i da građanima ovog regiona bude dobro. Bit će im isto jer nadležne institucije od gradskog do državnog nivoa, nemaju ozbiljne namjere da zaštite svoje građane”, dodaje Džemila Agić, Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Što manje kretanja na otvorenom, nošenje maski te odlazak u planine, dio su preporuka građanima da prežive zimske dane. Za Mirsadu Alimanović to ne važi jer je primorana na rad pod vedrim nebom.

Tuzlanska kotlina svake zime izgleda isto – prekrivena smogom, dimom, nečistim česticama. Osim Tuzle, najzagađenija mjesta u Tuzlanskom kantonu su Živinice, Banovići i Lukavac. Sa naznakama da neće ni u budućnosti biti čišći zrak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.