Vijeće roditelja: Zbog zagađenja zraka da djeca uče od kuće

Vijesti 04. dec 201817:49 > 20:08
N1

"Loša vlast, loš vazduh", dio je sadržaja online peticije koju popisuju građani Sarajeva. Da su svi alarmi upaljeni, svjedoči njihov broj, odavno četverocifren. Almir Imširević, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti, stoji iza peticije.

“Ja sam do jučer bio neko ko nije pretjerano vjerovao u peticije i akcije na Facebooku i društvenim mrežama. Ovaj put bio je dovoljan pogled kroz prozor i razgovor sa djetetom i vidio sam da nema potrebe za odustajanjem od bilo kakve reakcije. Do sada je sakupljeno preko 7.000 potpisa, no, stalno naglašavam da je najmanje važan taj broj”, kaže Almir Imširević, dramaturg, profesor na ASU.

Važno je djelovati. No, mnogi su skeptični prema kratkoročnim rješenjima.

“Ja stvarno očekujem od ove Vlade da promijeni stav prema zagađenju i rješavanju probema u Sarajevu, da planira mjere, napravi strategiju i plan djelovanja, šta će uraditi na izbacivanju uglja iz Sarajeva, ubrzanju saobraća kroz grad. Starost prosječna automobila je oko 18 godina, treba smanjivati! Mi to svake godine, jednim planom, od pet do 10 godina, možemo rješiti”, tvrdi Martin Tais, stručnjak za kvalitet vazduha.

Dok mjerne stanice bilježe alermantne količine zagađujućih čestica, na putu od kuće do škole, diše se otrov. Roditelji u panici:

“Prijedlog Vijeća roditelja je da vlasti, a to ponavljamo već tri godine, napokon donesu odgovarajuće propise. Jučer smo poslali dopis vijećima u školama i opštinama, da se u saradnji sa direktorima poduzmu mjere, da se dio nastave izvede online”, otkriva Zdravko Kujundžija, Vijeće roditelja KS.

Čini se da pulmolozi postaju sve potrebniji građanima.

“Veoma često dolaze pacijenti, u posljednje vrijeme, pacijenti koji nikada nisu bili alergični, koji nikada nisu imali probleme sa alergijama, disajnim tegobama, a sada imaju iritacije u grlu, suzenje očiju, kao da je prehlada”, ističe Zehra Dizdarević, pulmolog.

Uz padavine se može malo odahnuti – i lakše udahnuti! No, kada mjerne stanice ponovno zabilježe visoka zagađenja, u očekivanju dugoročnih mjera nadležnih, građani najviše mogu pomoći sami sebi – kvalitetnim maskama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.