NATO u srijedu donosi odluku o BiH

Vijesti 04. dec 201817:57 > 20:09
Reuters/Ints Kalnins

Osim političke volje unutar Bosne i Hercegovine konačni ulazak u NATO zavisi i od ispunjavanja Talinskog uslova. Aktiviranje nacionalnog godišnjeg programa BiH bi dobila praktični način za provedbu MAP-a.

Bosni i Hercegovini zvaničnici NATO-a, uključujući generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, poručuju da mora iskoristiti ovaj instrument na najbolji način.

“Ovo će biti veoma važan korak za zemlju zato što će omogućiti BiH da iskoristi ovaj instrument za praktičnu saradnju između nje i Alijanse. NATO je 2010. godine donio odluku da ponudi MAP i to je bila politička odluka. Ono što će sada odlučiti jeste da ćemo biti otvoreni za praktičnu implementaciju te odluke”, otkriva James Mackey, šef Kancelarije za euro-atlansko i globalno partnerstvo NATO-a.

Na izostaje ni američka podrška koja dolazi iz State Departmenta, čiji prvi čovjek učestvuje na sastanku u Briselu.

“Odluka NATO-a da pozove BiH da podnese Godišnji nacionalnog program bi bila dobrodošla odluka u smislu šireg regionalnog interesa kada je u pitanju sigurnost, zbog čega će SAD podržavati BiH u reformi odbrane te u nastojanjima da ojača odnose sa NATO-om”, poručuje Matthew Palmer, pomoćnik državnog sekretara SAD-a.

Nacionalni godišnji plan presjek je stanja u jednoj državi i pokazuje kredbilitet zemlje kandidata za članstvo.

“MAP kao posljednji stadij je mehanizam kroz koji se zemlja testira kroz pet važnih poglavlja. To su politička i ekonomska pitanja, vojna i odbrambena pitanja, pitanja resursa, sigurnosna pitanja i pravna pitanja. Tih pet poglavlja su praktično pet instrumenata kroz koja se čitava država testira i valorizira na godišnjem nivou za punopravno članstvo. NATO nema namjeru da uvozi probleme”, ističe Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH.

Stručnjak za sigurnost Denis Hadžović mišljenja je da se NATO odlučio na ovaj korak zbog problema koje Bosna i Hercegovina ima na unutrašnjem planu.

“Ja bih rekao da su to prepoznali u NATO-u da neaktivacijom ovog godišnjeg akcionog plana mi jednostavno ne možemo ispuniti ono što obećali jer je ‘Pregled odbrane’ vezan za aktivaciju MAP-a. Odredbe ‘Pregleda odbrane’ stupaju na snagu kada se Bosni i Hercegovini odobri prvi godišnji akcioni program”, podsjeća Hadžović.

Odluka i eventulani uslovi će biti poznati sutra poslijepodne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.