"Zeleno svjetlo" koje ne vodi nigdje

Vijesti 04. dec 201818:13 > 19:11
N1

Najveći i najmoderniji granični prelaz u Bosni i Hercegovini je završen. No, međudržavni prelaz Gradiška na sjeveru zemlje ostaje slijepo crijevo koje nikuda ne vodi. Baš kao i autoput Banjaluka - Gradiška, jer se čeka na izgradnju mosta na Savi, za koji je tender u toku i traje do petka.

Zeleno za putnička vozila može prevariti. Ako na ovaj znak prođete na novom GP Gradiška jedino što vam preostaje jeste polukružno nazad. Jer u Hrvatsku ovim putem nećete stići dok god se ne završi most na Savi.

Prelaz građen po EU standardima na blizu 11.000 metara kvadratnih, ima 15 kontrolnih kabina, uključujući carinsku kontrolu, fitosanitarnu kontrolu, veterinarsku inspekciju, špediciju…

Posao je završen za dvije godine i koštao je skoro 14 miliona KM.

“Radi se o graničnom prelazu na sjeveru Bosne i Hercegovine, takozvanom BIP prelazu, koji je upravo završen i najmoderniji je u BiH, urađen po svim standardima EU. Sam prelaz će imati punu funkciju kada bude završen most i kada Hrvatska bude uradila sve sa njihove strane, u smislu njihovog graničnog prelaza”, kaže Ratko Kovačević, UIO BiH.

A na bh. prelazu posao su završili majstori, ali i čistači. Sablasno praznu sliku ovog modernog zdanja oživljavaju ptice i psi lutalice.

Šest ulaznih i šest izlaznih traka iz Bosne i Hercegovine, ali i crvena traka, znak su da se sa najmodernijeg graničnog prelaza u BiH dallje ne može. Međunarodni prelaz Gradiška biće beskoristan sve dok se ne izgradi most na Savi.

Za koji je u toku tenderska procedura. Javni poziv provode Hrvatske ceste, a ponuđači se mogu javiti do petka 7.decembra. Ukupna vrijednost tendera je 221 milion kuna ili blizu 30 miliona evra.

U Autoputevima Republike Srpske kažu da je dio sredstava obezbijeđen nepovratnim sredstvima Evropske unije, te da očekuju da radovi krenu na proljeće.

“Mart, april bi se moglo desiti uvođenje u radove. Trideset mjeseci je rok za izvođenje radova, s tim što je jedan od kriterijuma tenderskih rok, što znači da neki ponuđači mogu i da ponude kraći rok, što će biti dodatno bodovano. Naravno, taj skraćeni rok ne smije biti nerealan”, ističe Dušan Topić, direktor Autoputeva RS.

Tako bi gradnja mosta na Savi kod Gradiške mogla početi optimalno za šest mjeseci, dok bi prema procjenama taj posao trebao biti završen krajem 2021.godine.

A kako bi novizgrađeni, za sada pusti, granični prelaz u međuvremenu bio iskorišten, u Upravi za indirektno oporezivanje kažu na novu lokaciju izmjestiće carinu iz uskog centra grada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.