Dodik: Pridržavat ću se Rezolucije Narodne skupštine

Vijesti 04. dec 201818:15 > 18:27
N1

NATO će odobriti Godišnji nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu što praktično znači aktivaciju MAP-a za Bosnu i Hercegovinu. Generalni sekretar Jens Stoltenberg je kazao kako će taj prijedlog biti stavljen pred ministre na sastanku u srijedu.

Kako je danas prokomentarisao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, on će se pridržavati Rezolucije o vojnoj neutralnosti ovog bh. entiteta.

”Ja ću se pridržavati rezolucije parlamenta Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Sve izvan toga, s moje strane neće biti podržano”, rekao je Dodik danas.

Potom je dodao da je Republika Srpska prije desetak godina razgovarala o priključenju NATO-u, ali da je danas situacija na geopolitičkom planu drukčija.

‘NATO je ozbiljna organizacija, a kao i sva međunarodna politika u BiH ovdje, bila je po sistemu ako prođe – prođe. I Republika Srpska je u periodu prije desetak godina, bilo je razgovora o priključenju, mi smo smatrali da treba razgovarati sa tim Savezom. Čak je u to vrijeme i Rusija razgovarala. Danas se geopolitička situacija potpuno promijenila. Mi smo jasno iskazali svoj stav oko NATO-a kroz politički konsenzus svih partija u RS. Ja nemam druge politike osim politike Narodne skupštine i vladajuće strukture u RS. Ne znam šta je bila namjera da se sada to nešto ubrza, da li da se iskuša Bosna ili da se pokaže apsurdnost situacije u BiH. Mene kao člana Predsjedništva obavezuje isključivo rezolucija Narodne skupštine”, naglasio je on.

Podsjećamo, Stoltenberg je kazao kako je sada sve na vlastima Bosne i Hercegovine, ali i da očekuje da će ministri dati zeleno svjetlo za ovakav prijedlog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.